Huh, dansen als revalidatiedoel?

‘Mevrouw wil liever geen ergotherapie’, lees ik in een dossier van een patiënt die ik voor een intake voor chronische pijn-revalidatie ga zien. Zij komt opnieuw voor een revalidatietraject nadat zij jaren geleden eerder is geweest. Gewekt door interesse en nieuwsgierigheid haal ik mevrouw op en start de intake… Mevrouw vertelt me verhalen over haar verleden en huidige leven. Ze heeft veel meegemaakt op het vlak van verlies: van verlies van haar broer tot een nare valpartij die er voor heeft gezorgd dat ze niet meer kan doen wat voor haar zo belangrijk is. Wanneer ik haar enkele vragen stel, noemt ze spontaan: “Ik wil echt niet nog een keer de vaatwasser uitruimen, dat kan ik wel en daar heb ik niets aan”. Ineens wordt mij duidelijk waar de zin in haar dossier op sloeg en krijg ik een lichte glimlach op m’n gezicht.

“Dansen is een grote passie van me”

Mevrouw vraagt mij meteen wat er is en ik benoem wat ik heb gelezen. Ze begint te lachen en wenst niet als een boekje te worden behandeld, want zij is absoluut geen boek! Wanneer ik haar vraag wat er voor haar zo belangrijk is, benoemt ze dat dansen een grote passie van haar is. En dat het haar nu niet meer lukt. Hoe meer ze erover vertelt, hoe groter de lach op haar gezicht wordt en de twinkeling in haar ogen toeneemt. Daarnaast benoemt mevrouw dat het haar niet meer goed lukt om ‘losjes te bewegen’. Dat het allemaal heel stijf gaat. Bij Revalidatie Friesland kijken we vooral ook naar wat ‘wel mogelijk is’. Dus ik vraag haar of ze eens samen met mij wil dansen, waarna ze mij verbaast aankijkt en zegt: “Mag dat dan?”. 

Wanneer ik het doel van de ergotherapie behandeling uitleg wordt ze al meer ontspannen en is het ijs verder gebroken. Wanneer de behandeling voorbij is, geeft ze mij een hand: “Dit is geen gedag, maar een start van een fijne samenwerking. Dankjewel dat je met mij kijkt naar wat voor mij zo belangrijk is”.  

Karen Langereis

Karen Langereis

Karen is Ergotherapeut bij Revalidatie Friesland en schrijft over haar ervaringen met patiënten die in behandeling zijn.