Je verwacht niet dat dit je overkomt

Vol enthousiasme trek ik mijn jas aan en ga op pad met mijn patiënte en de scootmobiel. Ik heb er veel zin in, want het is buiten heerlijk weer. Het is eindelijk weer even droog en zelfs de zon doet goed haar best om door te komen. Nadat ik heb gecheckt of ik de noodstop bij mij heb, stap ik op de fiets en verkennen we samen het mooie Beetsterzwaag. Na 3 kwartier besluiten we terug te gaan naar het revalidatiecentrum. Ondanks het mooie weer en de mooie uitzichten in Beetsterzwaag, is het toch best fris. Stilzitten op een scootmobiel zorgt er dan niet voor dat je het veel warmer gaat krijgen.

Paniek is de eerste emotie

Met het revalidatiecentrum in het vizier gaat het ineens gruwelijk mis. Er ontstaat een situatie waarin mevrouw schrikt. De reactie die hierop volgt, is het inknijpen van het gas van de scootmobiel. Voordat mevrouw of ik kan reageren is het kwaad al geschied en rijdt zij de sloot in. Paniek. Dat is de eerste emotie die op komt. Dit maakt gelukkig gauw plaatst voor opluchting wanneer blijkt dat het met mevrouw allemaal goed gaat. Met een omstander weet ik mevrouw uit het water te halen. Ondertussen komen de hulpdiensten ook: politie, brandweer en ambulance. Ineens staan er ruim 10 mannen om ons heen om verdere hulp te verlenen, dat maakt een hoop indruk op mij. Wanneer ik de vertrouwde gezichten van mijn collega’s zie, breek ik. Ik realiseer mij wat er zojuist is gebeurd en hoe dit had kunnen aflopen. Terwijl het ambulancepersoneel zich om mevrouw bekommert, takelt de brandweer de scootmobiel uit het water. Mevrouw wordt meegenomen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Dit blijkt gelukkig allemaal goed!

Het overkomt je

Ongelukken zitten in een klein hoekje, zo blijkt. Hoe goed je ook voorbereid bent of hoe vaak je ook hebt geoefend, je verwacht niet dat dit je overkomt. Want dat is wat er gebeurt: het overkomt je. De scootmobiel heeft het zwemavontuur helaas niet overleefd, maar dat is gelukkig maar materiaal. Ik ben blij dat ik kan melden dat het met mevrouw en mij allemaal goed gaat. De schrik zit er bij beiden goed in en wij moeten het vertrouwen in het rijden met de scootmobiel zien te herwinnen. Dat gaat ons lukken, dat weet ik zeker!

Karen Langereis

Karen Langereis

Karen is Ergotherapeut bij Revalidatie Friesland en schrijft over haar ervaringen met patiënten die in behandeling zijn.