Creëren als drijfveer

Kirsten Krijthe werkt als activiteitenbegeleider bij Revalidatie Friesland. Tien jaar geleden begon ze voor slechts vier uren invalwerk per week, naast een fulltime baan als grafisch vormgever. Inmiddels is er veel veranderd.

Als jong meisje kon Kirsten zich de hele dag vermaken met schetsboekjes en potloden. Dan tekenende ze wat ze maar tegenkwam. Kirsten: “Mijn ouders hadden heel veel kunstboeken en ook diverse boeken van Rien Poortvliet in de kast staan. Daar was ik helemaal weg van. Ik heb ontzettend veel met mijn neus in die boeken gezeten en veel nagetekend. Misschien is mijn voorkeur voor het tekenen van dieren en natuur daar wel door ontstaan”. De liefde voor het tekenen heeft ze niet van een vreemde. Haar vader was tekenleraar en is zelf ook actief als kunstenaar.

Plan B

Na de Havo had Kirsten maar één doel voor ogen; Minerva. Het was dan ook een enorme teleurstelling dat ze daar niet werd toegelaten. Kirsten: “Dat had ik dus helemaal niet bedacht…dat dat ook zou kunnen. Nu moest ik over op een plan B. En die had ik niet!” Op dat moment startte er ook een nieuwe kunstopleiding aan de NHL in Leeuwarden. Daar is ze toen gestart en na vier jaar afgestudeerd als grafisch vormgever en illustrator. Daarna belandde Kirsten in de wereld van dtp-werk en drukkerijen. Naast deze fulltime baan bleef ze toch ook met het tekenen en schilderen bezig. “En af en toe eens exposeren. Ik ging meer op pad om galeries te vragen om mijn portfolio te bekijken. Wat ik natuurlijk doodeng vond, maar gelukkig heb ik het wel gedaan”, vertelt Kirsten lachend.

Andere wereld

Na zes jaar in de grafische wereld te hebben gewerkt volgde een verandering; een faillissement zorgde voor onzekerheid over haar baan. In die periode verwachtte ze ook haar eerste kind. Toevallig of niet; ze werd benaderd of ze tijdelijk de teken- en schilderlessen overnemen van iemand bij Revalidatie Friesland. Kirsten: ”Toen maakte ik kennis met een hele andere wereld; de zorg. In eerste instantie dacht ik dat ik geen les wilde geven, net zoals mijn vader, voor de klas. Maar hier ging het vooral om het bieden van ontspanning naast de intensieve revalidatieprogramma’s. En het is heel fijn, wanneer je mensen zo ver kunt helpen of adviseren, dat zij daarna ook een heel goed gevoel hebben over iets wat ze gemaakt hebben”, zegt Kirsten.  Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze na een tijdje werd gevraagd om in vaste dienst te komen.

Creëren als drijfveer

Naast haar werk bij Revalidatie Friesland, is zij nog steeds actief als schilder en tekenaar. Het neemt eigenlijk een groot deel van haar tijd in beslag. Ze exposeert regelmatig op diverse locaties in Nederland, met soms een uitstapje naar België of Duitsland. “Het creëren is mijn drijfveer. Ik werk ook regelmatig in opdracht. Meer illustratieopdrachten lijken me erg leuk. Daarvoor heb ik contact gezocht met diverse uitgeverijen. Of zelf een boekje maken… Nou ja, nog heel veel ideeën in ieder geval”.

Kijk ook eens op www.kirstenkrijthe.nl