Advocaat H. Anker: ”Ik kan weer lopen!”

De tweelingbroers Johannes (Hans) Anker en Willem (Wim) zijn twee bekende Nederlandse strafpleiters. Een van hen, Hans Anker (66), werd in 2014 plotseling patiënt bij Revalidatie Friesland.

Anker werd op 30 december 2013 getroffen door een verkeersongeval, waarbij hij beide enkels verbrijzelde… Hij werd op diezelfde avond per ambulance van Akkrum naar ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gebracht en moest –na thuiskomst- maar liefst twee maanden lang ‘plat’ op bed liggen. In eerste instantie een weinig hoopvolle situatie. Anker: ”Ik had drie dagen nodig om de situatie te accepteren en besloot toen om alles op alles te zetten voor maximaal herstel”.

Rollend naar binnen én lopend naar buiten

Anker werd voor poliklinische behandeling verwezen naar Revalidatie Friesland. ”Vanaf het begin werd ik daar uitgedaagd om mijn grenzen te verleggen, ik moest zelf veel doen en de therapeuten gaven me het vertrouwen om de eerste stappen te zetten”. Hij begon met kleine oefeningen, en startte ook met het verbeteren van spierkracht. Fysiotherapie, ergotherapie, fitness en hydrotherapie maakten onder andere onderdeel uit van zijn behandeling. Daarnaast zetten zijn woonplaatsgenoten bovendien een chauffeurspoule voor hem op en brachten en haalden Anker iedere dag van en naar Beetsterzwaag.

‘Ik ben geen vis!’

Aan Anker werd gevraagd om te starten met hydrotherapie, waarbij iemand in een zwembad weer langzaam kan leren lopen in water. Hij weigerde bij aanvang. ”Ik heb geen kieuwen, vinnen of schubben, dus ik ga niet in ’t zwembad!”: was zijn eerste reactie.

Later wisten behandelaars hem toch het vertrouwen te geven om deel te nemen aan de behandeling, wat een geweldige stap bleek in de goede richting. Na verloop van tijd leerde Hans Anker weer lopen. Eerst in water, daarna op het droge.

”Ik ging rollend naar binnen én kwam lopend naar buiten”: aldus de optimistische strafadvocaat.