Andre: “Ik ga er voor!”

André van Meer (56) werd in augustus 2015 getroffen door een beroerte.

Hij revalideert sindsdien intensief en komt nu nog vier keer in de week naar Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Twee vloekwoorden. Dat was het enige wat André nog kon zeggen toen zijn zoon hem thuis aantrof. Zijn werkgever werd ongerust toen hij al vier dagen niets van hem had vernomen. Dat was niets voor André. Hij hield van zijn werk en was altijd in voor een praatje. Zijn werkgever belde zijn zoon en die is thuis gaan kijken. Daar bleek het goed mis. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat André een beroerte had gehad.

Alleen

 André: “Ik woon alleen. Ik weet dat ik vier dagen door mijn huis heb gezworven. Ik ben boven geweest, maar ook beneden en ik weet dat ik heb geslapen. Ik wist alleen niet dat ik een beroerte had gehad. Ik kon alleen maar vloeken”. Naast zijn spraak-/taalvermogen bleek ook de rechterzijde van zijn lichaam aangetast. Na zijn ziekenhuisopname volgde een intensief revalidatietraject. Na ruim twee maanden ging hij niet direct naar huis. Hij kon nog zeven weken terecht in ‘De Opstap’. Dat is een zelfstandige woonruimte vlakbij de kliniek in Beetsterzwaag. “Dat was erg fijn. Ik kreeg weer een beetje regie en privacy. En een gevoel van veiligheid doordat de verpleging op vaste tijden langskwam”, zegt André. Vlak voor de Kerstdagen mocht hij naar huis en nu komt hij voor zijn therapie, per taxi, naar Beetsterzwaag. Andre: “Op de dagen dat ik hier ben praat ik meer. Thuis ben ik alleen. Dat is soms best lastig”.

Communicatie

André krijgt vier keer in de week fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en SMTA. Vooral dat laatste is voor hem heel belangrijk. Samen met een logopedist en een muziektherapeut oefent hij woorden en zinnen met behulp van muziek. Zo helpt de ene melodie om zijn woonadres goed uit te spreken en een andere melodie helpt hem vloeiend te zeggen: “Sorry, ik heb een probleem met praten”. André is erg communicatief ingesteld, hij was marketingmedewerker van beroep en reisde de hele wereld af. Weer makkelijk(er) met andere mensen kunnen communiceren is daarom heel belangrijk voor hem.

Levenslust

André zit niet bij de pakken neer. Een ijzeren wil om door te gaan en een positieve houding brengen hem steeds een stapje verder. Zo heeft hij het plan opgevat dat hij weer wil kunnen fietsen en autorijden. Uit zijn groene ogen straalt veel levenslust en vastberadenheid. Dat wil niet zeggen dat het niet ontzettend moeilijk, of zoals hij zelf zegt, een drama is. André vloekt nog geregeld en zit soms behoorlijk in de put. Hij is zoekende naar een goede balans. Wat kan ik nog? Wat wil ik? En hoe ga ik dat vormgeven? André: “Ik ga er voor!”.

Mei 2016. Op de foto van links naar rechts: André van Meer, Line Atsma (Logopedist) en Piet Koek (Muziektherapeut).