Caroline: “Ik laat me minder snel uit het veld slaan”

Caroline (59) heeft jarenlang in het onderwijs gewerkt, totdat ze door chronische pijnklachten, in 2012 volledig werd afgekeurd. Caroline was altijd wel creatief, maar op het moment dat ze gedwongen thuis kwam te zitten besloot ze dat ze hier meer mee wilde halen.

Caroline: “Als je altijd pijn hebt is bezig zijn (soms) een goede afleiding. Maar toen ik helemaal thuis kwam te zitten besloot ik dat ik meer mee wilde doen met mijn creativiteit. Ik besloot de opleiding ‘Beeldend Coaching’ gaan volgen in Zutphen. Ik begeleid  nu, op een hele kleine schaal, een paar groepjes mensen. Ik zit nog in een UWV-regeling, dus ik kan dit niet gaan inzetten om inkomsten uit te halen. Toch voelt het goed om op deze manier bezig te zijn.”

Bewuster leven

Caroline woont in het Noord-Hollandse Opdam. Een klinisch traject voor pijnrevalidatie zorgde ervoor dat ze in 2019 bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag terecht kwam.  “Deze periode was soms zwaar en moeilijk, maar heeft me uiteindelijk goed op weg geholpen. Ik heb mijn medicatie kunnen afbouwen en geleerd hoe ik kan omgaan met mijn pijn. De pijn is niet weg, maar ik leer er steeds beter mee leven”, vertelt ze.

Eenmaal thuis is Caroline verder gaan kijken naar wat ze zelf kon doen om haar gezondheid te verbeteren. “Door anders naar mijn voeding te gaan kijken. Iets wat ik tijdens mijn revalidatie had gemist.  Daardoor ben ik heel veel gewicht verloren, wat ook bijdraagt aan verlichting bij de pijnklachten. Ik heb beter leren doseren en hanteren. Ik leef bewuster. Het is een doorlopend proces waarbij ik nog steeds zoek naar wat wel lukt, of wanneer iets genoeg is. En leren accepteren dat niet iedere dag hetzelfde is”, licht Caroline toe.

Beeldend coach

Ik kijk er erg naar uit om, tijdens het kunstweekend, weer terug te gaan naar Beetsterzwaag. Ik heb in het begin best een beetje heimwee gehad.. Dat klinkt misschien gek maar ik denk met een heel warm gevoel terug aan deze periode. Niet dat het niet moeilijk was, maar het voelde goed dat ik hier echt voor mij zelf was en daarbij gesteund werd door de fijne mensen die hier werken”, aldus Caroline.

Caroline vertelt dat creatief bezig zijn ook een positieve invloed heeft op haar gezondheid: “’Creatief bezig zijn is sowieso goed voor je mindset. Je kunt dan dingen beter loslaten. Het was echt een manier om me te onttrekken aan de pijn en om dingen te willen vergeten. Mijn behoefte is nu anders. Ik kan ook beter doseren. Wanneer ik nu naar mijn werk van toen kijk zie ik goed in welke fase ik zat. Zo werkte ik bijvoorbeeld veel meer in hokjes en kaders. Ik was erg bezig om af te bakenen en overzicht te hebben. Zo werk ik nu niet meer.”

Caroline heeft leren omgaan met haar chronische pijn en probeert goed naar haar lichaam te luisteren en zegt:  “Ik ben bewust bezig met alles wat ik doe. Of dat nu is op het gebied van voeding, beweging of activiteit. Ik bekijk alles stap voor stap en dag voor dag. Ik kan beter grenzen bewaken en genieten van wat wel goed gaat.

Ik stel realistische doelen en kijk niet te ver vooruit. Ik ben dankbaar voor elke dag.”

In het kader van het Kunstweekend Beetsterzwaag, juli 2022.