Catharina: “Ik schilder verhalen”

Catharina (65) was docent op een VMBO school en was ook actief op het gebied van muziek, schilderen, handwerken en tuinieren. Helaas heeft ze wegens gezondheidsproblemen dit nu al twee jaar niet veel meer kunnen doen.

Catharina woont sinds een jaar op een fijne plek in Leeuwarden. Daarvoor heeft ze lange tijd in de omgeving van Joure gewoond. Als docente Engels gaf ze les op een VMBO school en gaf ze als dat nodig was ook les in andere vakken. Naast haar werk als docente in het beroepsonderwijs gaf ze ook schilderles en was ze actief als muzikant op de trekzak en viool.

Helaas kwam er een kink in de kabel door problemen met haar gezondheid. Catharina vertelt: “Ik ben tot mijn 63e altijd kerngezond geweest. Tot ik plotseling last kreeg van epileptische aanvallen. Na een paar aanvallen werd ontdekt dat er iets mis was met mijn hart. Er bleek een groot gezwel op mijn hart te zitten.”  Een operatie volgde.

Door de aanvallen én de ingreep ging ze conditioneel en cognitief achteruit. ‘Ik kan niet meer zo veel onthouden en het praten gaat soms wat moeilijker. Na mijn verhuizing naar Leeuwarden zat ik in mijn nieuwe huisje, maar ik kon verder niet zo veel. Ik zat een beetje te verpieteren. Alle onderzoeken waren geweest en ik revalideerde poliklinisch in Leeuwarden. Toen ik aangaf dat ik altijd graag muziek maakte en schilderde, maar dat nu niet meer lukte, ben ik doorverwezen naar een activiteitentherapeut. Door mee te doen aan het kunstweekend kan ik toch mijn schilderijen weer laten zien.” vertelt ze.

Catharina legt uit dat ze momenteel nog in behandeling is voor een probleem met haar hand. “Er is een carpaal tunnel syndroom vastgesteld in mijn rechterhand, waardoor ik nu niet kan schilderen of muziek kan maken. Een klein beetje spelen op de trekzak lukt nog net.“

Schilderen deed Catharina het liefst met acryl op hardboard. “Mijn acrylschilderijen vertellen vaak een verhaal. Zo heb ik veel handen geschilderd die iets doen. Soms geeft dit een herinnering weer, maar ik heb ook werk gemaakt n.a.v. een gedicht. Eigenlijk omschrijft dit wel goed mijn schilderstijl: het schilderen van een verhaal. Daarom vindt ik imperfectie ook interessant om te schilderen. Achter dingen die doorleefd zijn schuilt ook een verhaal”, aldus Catharina.

Meer info: catharina@cartrina.nl  of Catharina Postma | Facebook

In het kader van het Kunstweekend Beetsterzwaag, juli 2022.