Ingmar: “Ik merk al snel verbetering in de functie van mijn hand”

Ingmar Gietema (16) doet voor de vijfde keer mee aan het CIMT-BIT zomerkamp. CIMT staat voor Constraint Induced Movement Therapy en betekent intensief eenhandig oefenen. Daarbij draag je een ovenwant aan je voorkeurshand. BIT betekent Bimanual Intensive Therapy en staat voor intensief oefenen met beide handen. Ingmar kreeg zes jaar geleden van zijn revalidatiearts de tip om aan het kamp deel te nemen. Dat bevalt hem zo goed, dat hij sindsdien ieder jaar mee heeft gedaan.

Intensief

Ingmar heeft, sinds zijn geboorte, een lichte vorm van cerebrale parese. Hij heeft hierdoor weinig kracht in zijn rechterhand en –been. Omdat zijn revalidatiearts onlangs aangaf dat er nog steeds ruimte was voor verbetering kreeg hij het advies om ook dit jaar weer mee te doen aan het CIMT-BIT zomerkamp. Tijdens dit kamp krijg je 80 uren therapie, wat gelijk staat aan een heel jaar. Erg intensief dus. “Ik heb weer verschillende doelen voor mezelf gesteld. Ik wil beter kunnen basketballen, gamen en poolen. Maar ik heb ook wel serieuzere doelen, hoor. Zo wil ik graag mijn passer en geodriehoek beter vast kunnen houden. Deze voorwerpen gebruik ik namelijk veel op school”, licht Ingmar toe.

Veel verschil

Ingmar is erg te spreken over het CIMT-BIT zomerkamp. “Ten eerste is het heel erg gezellig. Ik vind het fijn om twee weken samen te zijn met jongeren die ook CP hebben. Maar ik merk ook al snel verbetering in de functie van mijn hand. Doordat we zo intensief oefenen ga je echt met stappen vooruit”, zegt Ingmar. De jongeren doen naast therapie ook veel andere activiteiten. Dit jaar zijn ze onder andere wezen sloeproeien, zwemmen en hebben ze een toffe ‘escape room’ gedaan in Huize Lyndenstein.

Boven het maaiveld uitsteken

Ingmar loopt er op school soms tegenaan dat hij, op motorisch gebied, niet altijd even goed meedraait als andere jongeren. Dit merkt hij bijvoorbeeld tijdens gym. Daarom vindt hij het fijn dat hij tijdens het kamp met lotgenoten is. “Het voelt goed als je goed kunt meedraaien met de groep”, vertelt Ingmar. Wij denken overigens dat het niet altijd nodig is om even goed te zijn als anderen. Iedereen heeft unieke eigenschappen, waarmee je juist boven het maaiveld kunt uitsteken!

15 juli 2021