Tessa: “Door het CIMT-BIT zomerkamp ga ik van twee keer per week therapie naar één keer per week.”

 

Tessa Zeilinga (15) uit Dokkum heeft sinds haar geboorte een lichte vorm van cerebrale parese. Ze doet VMBO en leeft een zo normaal mogelijk leven. Toch loopt ze er in het dagelijks leven regelmatig tegenaan dat haar rechterhand minder goed functioneert. In maart dit jaar is ze geopereerd, in de hoop dat ze haar hand beter kan gebruiken.

Intensief met lotgenoten omgaan

Tessa heeft twee keer eerder meegedaan aan het CIMT-BIT zomerkamp. Tessa: “Ik vind het erg leuk om twee weken lang intensief met lotgenoten om te gaan. Dit jaar is er één nieuwe jongen bijgekomen, de rest kende ik al van eerdere zomerkampen. Het is een gezellige club.” Tessa heeft ook dit jaar weer verschillende doelen voor zichzelf vastgesteld. “Eén van mijn doelen is dat ik mijn nagels kan lakken met mijn rechterhand. Ook wil ik graag tweehandig kunnen appen, de deurklink kunnen openmaken terwijl ik iets in mijn linkerhand heb én met mijn rechterhand de sleutel om kunnen draaien”, zegt Tessa lachend.

Positief in het leven

Naast het volgen van therapie doen de jongeren ook veel andere activiteiten. Tessa vertelt: “We hebben veel waterspelletjes gedaan en spelletjes in een rolstoel. Ook hebben we een theaterspel gedaan en verschillende sportieve activiteiten. Op school merk ik bijvoorbeeld tijdens gym dat ik niet met alles mee kan doen. De docenten kijken wel naar op maat gemaakte oplossingen, maar dit lukt niet altijd. Zo kan ik bijvoorbeeld niet meedoen als we gaan klimmen op de klimmuur.” Ondanks haar beperking staat Tessa erg positief in het leven. Ze kijkt vooral naar wat er allemaal wél kan!

Enorme verbeteringsslag

Na haar operatie moest Tessa twee keer per week therapie volgen (één keer per week bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag en één keer per week online). Na het CIMT-BIT zomerkamp hoeft ze nog maar één keer per week therapie te volgen. Omdat er in de twee weken van het CIMT-BIT zomerkamp zó intensief wordt geoefend en aan de jongeren hun doelen wordt gewerkt, heeft ze een enorme verbeteringsslag gemaakt.

15 juli 2021

Links op de foto staat Tessa. Rechts is Cynthia, zij is studente en heeft Tessa begeleid tijdens het CIMT-BIT zomerkamp.