Farida: “Altijd leergierig”

Farida (1975) woont al haar hele leven in Nederland maar haar oorsprong ligt in Suriname. Toen ze nog maar een paar maanden oud was is haar familie naar Nederland gekomen. In 2021 kreeg Farida last van pijnlijke gewrichten en spieren. Later volgde er een diagnose; fybromyalgie. Ze volgde daarvoor een kort revalidatietraject om te leren omgaan met de pijnklachten. Niet helemaal naar haar tevredenheid, ze had op meer verbetering gehoopt.

Meer te ontdekken

Er is eigenlijk niet een specifieke plek waar Farida zich thuis voelt. Ze licht toe: “Ik voel me niet echt gebonden aan één plek, ik voel mij meer een wereldburger. Ik houd ook erg van reizen. Reizen geeft me een gevoel van vrijheid. En ik vind het boeiend om nieuwe plekken te ontdekken.” Dat ze vrijheid belangrijk vindt, ontdekte ze ook na haar studie. Farida volgde het Hoger Laboratorium Onderwijs in Groningen. Maar na afronding van deze studie kwam ze erachter dat dit toch eigenlijk niets voor haar was. Ze is toen een tijdje als uitzendkracht aan het werk gegaan om te ontdekken wat ze dan wél wilde. Vervolgens heeft ze zich laten omscholen tot schrijftolk. “Hierbij ondersteun ik dove of slechthorende mensen door tijdens een gesprek schriftelijk te vertalen. Een soort live ondertiteling. Dit kan ik vanuit huis doen maar soms vertaal ik ook op locatie, dan ben ik fysiek aanwezig bij het gesprek”, vertelt ze.

Inmiddels doet ze dat alweer 16 jaar, als ZZP-er. En als het even kan gaat Farida op reis. Ze heeft al veel verschillende landen bezocht. Op reis gaat er altijd wel een setje tekenspullen mee maar aan tekenen komt ze eigenlijk nooit toe. Farida: “Creativiteit zit ‘m in wat ik tegenkom, welke ervaringen of plekken ik interessant vind. Daarom probeer ik in elk land waar ik kom ook altijd een creatieve workshop te volgen. Het liefst leer ik dan iets wat ik nog niet ken.” Zo heeft ze onlangs in Portugal nog een workshops tegels schilderen gevolgd.

Kleur

Als kind was ze vaak aan het tekenen. Farida vertelt: “Toen ik elf was ben ik ook gaan schilderen. Later in de pubertijd werd dit allemaal wat minder belangrijk. Maar toch heb ik het nu wel weer opgepakt. Tekenen en schilderen is ook een soort uitlaatklep. Je kunt je gevoel erin kwijt.” Kleur is daarbij heel belangrijk vertelt Farida: “Ik werk met verschillende media en vind het leuk om deze te combineren. Mijn werk bevat meestal veel kleur en het liefst werk ik vanuit mijn fantasie.”

Maar soms zoekt ze de uitdaging om ook eens zonder kleur te werken. Daarom volgt Farida een online cursus Sumi-e, een Japanse schildertechniek, waarbij je zwarte inkt gebruikt. “Het volgen van workshops helpt om me verder te ontwikkelen. En ik vind het ook gewoon leuk om nieuwe dingen te leren. Meestal doe ik dat alleen en soms samen met een vriendin.”

Kunstweekend  

“Het kunstweekend is echt een stimulans om creatief bezig te blijven. Je blijft toch nadenken over nieuwe dingen die je wilt gaan maken om tijdens dit weekend te kunnen laten zien. Ik leef met de dag, blijf me verdiepen in nieuwe dingen. Zo ben ik recent ook nog begonnen met een nieuwe uitdaging: muziek maken. Ik volg lessen om een heel specifiek Indiaas instrument te leren bespelen”, aldus Farida. Iets wat helemaal past bij haar leergierige en creatieve persoonlijkheid.

In het kader van het Kunstweekend Beetsterzwaag, juli 2022.