Fietsen uit dankbaarheid

Jelle Hitzert is net met pensioen wanneer hij in mei 2021 wordt getroffen door een herseninfarct. Van 14 tot 18 september fietst hij de Onbeperkte Elfstedentocht voor de Vriendenstichting van Revalidatie Friesland. Jelle: “De mensen van Revalidatie Friesland hebben mij zo fantastisch geholpen. Daar wil ik graag wat voor terug doen.”

Het genieten moest nog beginnen

Op een ochtend in mei maakt Jelle zich klaar voor een nieuwe dag. De net gepensioneerde microbiologisch bioloog is 67 en nog niet klaar om achter de geraniums te zitten. Hij vult zijn dagen met fietsen, wandelen, tuinieren en op zijn kleinkinderen passen. Het genieten moest nog beginnen.” Wanneer Jelle in de badkamer staat, wordt hij plots niet goed. “Ik werd duizelig en mijn voet wilde niet meer.” Hij weet zijn buurvrouw nog te bellen. Die vind hem op de vloer in de badkamer.

Ambulance

De buurvrouw handelt snel en schakelt de ambulance in. Jelle zijn vrouw Gerie is die ochtend naar haar werk in het Antonius ziekenhuis vertrokken. De buurvrouw belt Gerie om te vertellen dat Jelle is meegenomen door de ambulance. Vanaf haar werkplek, in het ziekenhuis,  hoort Gerie de sirenes. Halsoverkop vertrekt Gerie naar de spoedeisende hulp en treft daar een verwarde Jelle aan. “Dat was een vreemd gezicht. Heel onwerkelijk” vertelt ze.

Herseninfarct

Al snel wordt duidelijk dat Jelle is getroffen door een herseninfarct. Het infarct heeft blijvende schade aan de linkerzijde van zijn lichaam aangericht. Zijn linkerarm en hand doen helemaal niets meer. Ook zijn linkerbeen en spraak is aangetast. Er volgt een klinisch revalidatietraject van 9 weken bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Jelle is vastberaden: “Ik ging hier liggend naar binnen, maar wilde lopend naar buiten. En dat lukte! Weer kunnen lopen was echt een mijlpaal.”

Fietsen

Tijdens zijn revalidatieperiode ontdekt Jelle wat hij nog wél kan. Fietsen was een groot onderdeel van zijn leven. “Zeker toen ik met pensioen ging en tijd over had”, grapt Jelle. Als het mooi weer was, trok hij er graag op uit. Hij vertelt zijn therapeuten dan ook dat hij graag weer wil fietsen. De eerste stappen werden gezet tijdens zijn klinische revalidatie in Beetsterzwaag. Later oefent hij tijdens zijn poliklinische revalidatie in Sneek ook het fietsen met zijn therapeuten. Jelle: “Ik ben zo blij dat ik dit deel van mijn vrijheid terug heb.”

Onbeperkte Elfstedentocht

Met deze hobby wil hij iets doen voor mensen die hem zo goed hebben geholpen, maar ook voor iedereen die ooit iets soortgelijks mee moet maken. Stichting Vrienden van Revalidatie Friesland maakt meer mogelijk voor patiënten van Revalidatie Friesland. Jelle: “Dat wil ik ook! Ik hoop dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen. Dat verdient iedereen die mij hier geholpen heeft.” Als mijlpaal en ijkpunt in zijn revalidatieproces fietst hij van 14 tot 18 september de Onbeperkte Elfstedentocht op zijn aangepaste driewieler. De opbrengst van zijn tocht komt geheel ten goede aan de stichting Vrienden van Revalidatie Friesland.

Jelle haalde met zijn fietstocht €2437,75,- op voor de Vrienden Stichting.