”Ineens was ik zelf patiënt”

Zeer actief, was de 41 jarige Maaike. Ze werkte in de wijkverpleging, runde haar gezin en had een parttime bedrijf in het bakken en decoreren van creatieve taarten.

Terwijl Maaike alle ballen moeiteloos in de lucht wist te houden, kreeg ze enkele jaren terug ineens een virale hersenvliesontsteking. Na een proces van herstel en genezing, bleef ze  moe en kon ze niet haar oude leven en niveau van functioneren oppakken. Een neuroloog verwees Maaike door naar medisch specialistische revalidatie.

Maaike: “Een halfjaar na mijn hersenvliesontsteking realiseerde ik mij dat er iets mis was. Ik was nog steeds moe en het lukte mij niet om mijn leven weer op te pakken. Ik had veel hoofdpijn, mijn kortetermijngeheugen was slecht en mijn motoriek verstoord”.

Bij Revalidatie Friesland kreeg Maaike een neuropsychologisch onderzoek, waaruit bleek dat ze hersenletsel had. Maaike schrok behoorlijk van deze diagnose. Als wijkverpleegkundige was ze altijd zelf degene geweest die mensen hielp en nu was ze zelf patiënt.

De revalidatiearts stelde samen met haar een behandelplan op. De interdisciplinaire behandeling van Maaike bestond uit: cognitieve therapie, gesprekken met een psycholoog en gesprekken met een maatschappelijk werker.

Het inmiddels afgeronde behandeltraject bestond uit een combinatie van cognitieve en motorische training. Tijdens de behandeling werkte Maaike stevig aan de door haarzelf gestelde doelen, waarvan een belangrijke was: goed functioneren in het gezin.

“Het moeilijke is, dat je bij mij niet kunt zien dat er iets aan mij veranderd is. Ook moest ik leren om te accepteren dat ik niet alles meer kan, dat vond ik erg moeilijk. Toch: voor ik ziek werd was ik al veel bezig met muziek: luisteren, concerten en festivals bezoeken is een feestje voor me. Dat kan gelukkig weer, wat maakt dat ik dan alles even kan vergeten”: aldus muziekliefhebber Maaike.

Maaike ‘laat zien wat ze kan’ en houdt ook actief een blog bij. Meer lezen? Kijk op: http://gewoonmaaike.weebly.com/muziek.html