Jacoline: “Schilderen brengt rust”

Jacoline Steegstra (48), huwelijkstrainer en mediator, heeft net haar derde klinische revalidatietraject afgerond in Beetsterzwaag. In 2011 kwam zij voor het eerst bij Revalidatie Friesland terecht met onbegrepen pijnklachten.

Medisch traject

Er werd toen vastgesteld dat er sprake was van spasticiteit in met name de benen. Ze kreeg daarbij ook het advies om verder medisch onderzoek te laten doen. Uit die onderzoeken werd de neurologische aandoening HSP (een erfelijke vorm van spasticiteit) vastgesteld in combinatie met poly-artrose. Vanwege deze complexe combinatie, qua aandoening, verbleef Jacoline in 2016 in de kliniek in Beetsterzwaag om te revalideren na het vervangen van haar rechterheup. In 2017 werd zij nogmaals vijf weken opgenomen na het vervangen van de linkerheup.

Acceptatie

De jaren die achter haar liggen heeft Jacoline ervaren als een langdurig proces van rouw en acceptatie. Tijdens de eerste opname verwachtte zij volledig te herstellen. Ze vond het moeilijk haar drukke levensstijl aan te passen aan een nieuwe werkelijkheid. Het wennen aan een haperend lichaam ging met (letterlijk) vallen en opstaan. Jacoline: “De trucjes om dingen gemakkelijker, anders of handiger te doen leerde ik zo. De keuze om beter voor mezelf te zorgen door minder te doen, kon ik echter maar moeilijk maken.” Het lijkt erop dat de laatste weken in de kliniek een doorbraak hebben gebracht. Voor het eerst in vele jaren heeft ze enkele pijnvrije dagen mogen ervaren.

Keuzes maken

Tijdens haar tijd in Beetsterzwaag maakte Jacoline gebruik van de mogelijkheid om muziektherapie te volgen. Ook was ze vaak te vinden in de creativiteitsruimte. In het schilderen vond zij een hobby die haar rust geeft.  Uit het hoofd en meer bij haar gevoel. “Het lukt me steeds beter om ook binnen mijn eigen praktijk betere keuzes te maken.  Op die manier houd ik meer tijd over voor schilderen en muziek”, vertelt Jacoline.