Jannie: “Ik heb veel geluk”

Jannie de Groot (66 jaar) werd tijdens de coronapandemie getroffen door een herseninfarct. Na opname in het ziekenhuis revalideerde ze daarna kort in de kliniek van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Een vertrouwde omgeving want 66 jaar geleden stond haar wieg in dit dorp.

Moeilijk besluit

Jannie werkte in haar functies als docent blokfluit en koordirigent toe naar haar pensioen. Dat stopte abrupt toen ze in 2021 werd getroffen door een herseninfarct. Inmiddels is Jannie op veel vlakken weer goed hersteld. Al is haar leven wel 180 graden gedraaid. Jannie vertelt: “Mijn linkerhand functioneert niet meer zoals vroeger. Hierdoor is het musiceren niet goed meer mogelijk. Jannie heeft daarom een moeilijk besluit moeten nemen: “Ik had hele mooie blokfluiten maar heb vanwege mijn beperking alles verkocht. Optreden zoals toen lukt simpelweg niet meer.” aldus Jannie.

Nieuwe uitlaatklep

Tijdens haar revalidatie begon Jannie met schilderen. “Dat is iets wat ik ook na mijn pensionering weer op wilde pakken, maar nu eerder kwam door mijn infarct.” Vertelt Jannie. In het schilderen heeft ze een nieuwe uitlaatklep gevonden. Jannie: “Het voordeel is zelfs dat je dit alleen kunt doen. Je hoeft niet eerst van alles te organiseren, zoals bij een orkest of koor. Grappig is ook dat ik me nu ineens realiseer dat ik als kind altijd wel tekende. Maar dat dit op de achtergrond raakte toen de piano in huis kwam.”

Veel geluk

Stilzitten is voor Jannie niet weggelegd. Op dit moment geeft ze weer blokfluitles en dirigeert ze één koor. Daarnaast volgt ze schilderlessen. Het schilderen geeft haar structuur en houvast. Jannie: “Het streven is om iedere ochtend even bezig te zijn. Zo blijf je in de flow. Na de tijd voelt het goed dat je weer even wat hebt kunnen doen. Ik heb eigenlijk heel veel geluk. Dat ik meer ijzers in het vuur heb en nog steeds iets heb waar ik mijn energie en gevoel in kan blijven uiten.”

www.consort99.nl

In het kader van het Kunstweekend Beetsterzwaag, juli 2022.