Joan: ‘Staande blijven’

Joan (60) woont al bijna 40 jaar in Stiens en heeft voor diverse organisaties gewerkt. Veelal in ondersteunende functies in de meest brede zin. In 2019 ontstonden fysieke klachten waarvoor ze bij Revalidatie Friesland in een revalidatietraject terecht kwam.

Pijn

In de jaren voordat de klachten ontstonden werkte Joan veel onder hoge druk. Vaak in tijdelijke projecten en in reorganisaties. “Achteraf realiseer ik me dat ik veel druk voelde om me te bewijzen en verschil te maken. In 2019 kreeg ik fysieke klachten. Ik kreeg heftige pijn bovenin mijn rug”, vertelt Joan. Een neuroloog constateerde een ontsteking in een zenuwbundel die deze problemen veroorzaakte. De symptomen leken op een nekhernia met uitval van haar linkerarm. De prognose was dat dit na verloop van tijd vanzelf weer over zou gaan. Ze probeerde weer te werken maar liep hierin constant tegen haar grenzen aan. De klachten verdwenen niet en er bleek meer nodig om te herstellen.

Grenzen

De neuroloog verwees haar naar Revalidatie Friesland in Leeuwarden. “Hier kwam ik in contact met diverse behandelaren. Het mooie is dat mijn situatie vanuit meerdere invalshoeken werd bekeken”, vertelt Joan. Een flinke burn-out en depressie kwamen aan het licht als onderliggende problematiek. Joan: “Het is erg confronterend en pijnlijk om te beseffen dat ik hier zo lang mee heb doorgelopen. Ik ging doorlopend over mijn grenzen heen. Ik ging maar door en pleegde roofbouw op mijn lijf.”

Creatief pad

Joan: “Als kind was ik graag creatief bezig. Tekenen, kleien of knutselen. Vaak samen met mijn vader, die heel goed kon schilderen. Hij had stiekem graag strip- of reclametekenaar willen worden maar daar was de tijdsgeest destijds niet naar. Ook ik wilde graag de creatieve kant op maar er was een ander pad voor mij uitgestippeld. Zo werd ik in eerste instantie secretaresse. Lang daarna, toen ik na een lastige zwangerschap even niet meer kon sporten, ben ik weer wat gaan tekenen. Het vuurtje is toen weer aangewakkerd.”

Daarna volgde Joan lessen bij verschillende kunstenaars, in diverse disciplines. “Uiteindelijk ben ik op mijn 40e nog de avondopleiding gaan volgen bij Academie Minerva. Ik heb hier in 3 jaar veel geleerd”, vertelt Joan.

Nieuwe inzichten

Ze ervaart nog steeds chronische pijn en is nog herstellende van de burn-out. Haar arm functioneert nog niet zoals voorheen. Dit geeft beperkingen, maar tegelijkertijd ook nieuwe inzichten en mogelijkheden. ‘Kwetsbaarheid maar ook staande blijven’ en ‘Niet meer zoals vroeger worden, maar wel heel’ zijn belangrijke thema’s in haar werk. Haar creatieve proces komt weer op gang en brengt het plezier weer terug in haar leven.

 

In het kader van het kunstweekend 2022