Leny: “Mijn tempo van leven moest aangepast worden”

Leny Talsma werd in december 2016 bewusteloos naast haar fiets gevonden. Het was ’s avonds laat, het waaide hard en de regen kwam met bakken uit de lucht. Door deze val heeft ze een subdurale bloeding opgelopen.

De straat was sowieso niet breed voor verkeer, Leny kwam met haar fiets ten val op een verhoogde stoeprand. Gelukkig werd zij gevonden door een bewoonster uit die straat die daar toevallig liep. Meteen werd 112 gebeld en in het holst van de nacht is Leny van Leeuwarden naar Groningen overgebracht.

Tempo van leven aanpassen

Leny heeft een subdurale bloeding opgelopen. Dat is een verzameling bloed tussen de weefsellagen die de hersenen omringen. Door de ophoping van het bloed, neemt de druk op de hersenen toe. Leny heeft een jaar lang gerevalideerd. Ze noemt het een school met veel kennis en ervaring over niet aangeboren hersenletsel. Haar tempo van leven moest aangepast worden. Leny moet ontspannen, voldoende uitrusten en geen druk ervaren. Anders gaat het mis: dan krijgt ze hoofdpijn, nekpijn, slapeloosheid, evenwichtsverlies, verlammingen en zo nog een aantal beperkingen.

Niets blijkt minder waar

Ze dacht dat ze haar werk nooit meer zou kunnen doen, maar niets blijkt minder waar: Leny is ondanks haar hersenletsel aan het re-integreren als muziektherapeut bij haar oude werkgever.

Juli 2018