Natasja: “Blijven vechten”

Natasja en haar man hadden al een mooi gezinnetje met twee gezonde dochters. Toch kozen ze voor een derde kindje. Die zwangerschap verliep alleen niet zoals ze gewend waren. Natasja: “Ik was extreem moe. Maar ja, wat wil je met twee jonge kinderen en mijn werk als leidster op een kinderdagverblijf”. Ze was 38 weken zwanger toen duidelijk werd dat er toch iets niet goed zat. Uitgebreide echo’s en een bloedonderzoek voorspelden een bevalling van een gehandicapt, en misschien wel niet levensvatbaar, kindje.

Besmettelijk

“In mijn bloed werd het cytomegalievirus (CMV) gevonden. Dat is normaal gesproken een onschuldig virus (familie van het herpesvirus). Veel mensen hebben een infectie met dit toch best besmettelijke virus als kind al eens doorgemaakt”, aldus Natasja. Klachten zijn dan vaak licht. Bij vrouwen die voor het eerst besmet raken tijdens de zwangerschap, kan de ongeboren baby ook besmet raken. “Omdat het mijn eerste besmetting met het virus was, had ik nog geen antistoffen aangemaakt. En het kindje in mijn buik ook niet. Ik verbaasde me er wel over dat ik het virus nog nooit eerder had gehad, omdat ik al sinds mijn 19e in de kinderopvang werkte”, vertelt Natasja.

Test op test

Op de uitgerekende datum komt dochter Mirthe, na een vlotte bevalling in het ziekenhuis, ter wereld. Er volgden vele testen. Natasja: “De eerste doorstond Mirthe glansrijk. Ze scoorde drie keer een tien op de APGAR test !”. De hersenscan en gehoortest lieten een minder positief resultaat zien. Volgens de artsen was Mirthe volledig doof en haar linkerhersenhelft bleek niet of nauwelijks ontwikkelt. “Dat laatste zou betekenen dat onze dochter zeer ernstig verstandelijk beperkt zou zijn en niet in staat om contact te maken. Als je dat hoort dan stort je wereld wel in”, zegt Natasja.

Vechten

Het hebben van een kind met een beperking heeft enorme impact op het dagelijkse leven. “Alles draaide om Mirthe. De eerste twee jaar van haar leven gingen we ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Ze hield haar voeding heel erg slecht binnen. We hebben alles zelf moeten uitzoeken. En we bleven net zo lang zoeken tot we een oplossing hadden gevonden. Mirthe was de beste assertiviteitscursus die ik kon krijgen. Ik was niet langer bang om voor mezelf of een ander op te komen”, grapt Natasja gekscherend. Bij tijd en wijlen waren ze compleet geradbraakt door de constante zorg en aandacht die Mirthe vroeg. Dat had ook zijn weerslag op de andere twee meiden.

Grenzen verleggen

Gelukkig kreeg Mirthe op een gegeven moment volledig sondevoeding. Dat gaf een beetje rust. Mirthe kreeg ook CI-implantaten en kwam via diverse omzwervingen uiteindelijk terecht bij Revalidatie Friesland en School Lyndensteyn in Beetsterzwaag. Daar zit ze inmiddels in groep 3. Ook is Mirthe niet meer afhankelijk van sondevoeding en eet ze al drie jaar zelfstandig. Natasja: “We hebben als gezin heel veel ingeleverd maar daar ook veel voor teruggekregen. Geboren met het stempel ‘kasplantje’ maar door vechtersmentaliteit van Mirthe, mijzelf en mijn gezin worden grenzen steeds verlegd. Wie weet wat de toekomst ons brengt”.

Natasja heeft het boek ‘Kiera’s kracht’ geschreven. Met dit boek wil ze steun bieden aan ouders die aan het begin staan van een soortgelijk proces. Het boek is te bestellen via o.a. Bol.com.

Februari 2017