Philippe: “Ik voelde me heel erg op mijn plek”

Philippe Petitiaux (62) is activiteitenbegeleider binnen een verpleeghuis. Hij heeft vorig jaar zomer het revalidatietraject ‘chronische pijn’ bij Revalidatie Friesland doorlopen.

Philippe is een sportieve man die het heerlijk vindt om te sporten. Hardlopen is iets wat hij graag doet. Totdat hij enkele jaren geleden begon te sukkelen met zijn gezondheid. “Het begon met wat kleine pijntjes, maar door de tijd heen werd de pijn steeds heviger. Zo hevig zelfs dat hardlopen niet meer ging. Daardoor ging het met mijn humeur ook bergafwaarts”, vertelt Philippe.

Zoektocht

Toen startte een zoektocht. Maar ook de medici wisten eigenlijk niet wat er hem aan de hand was. Er werd zelfs, achteraf gezien, een verkeerde diagnose gesteld. Philippe werd een paar jaar van het kastje naar de muur gestuurd. Niets bracht een oplossing. Hij werd er moedeloos en zwaarmoedig van. Een jaar geleden verhuisde Philippe van de stad naar het platteland. Dat resulteerde in een andere huisarts en daarmee iemand die anders tegen zijn problematiek aankeek. Deze huisarts verwees hem op een gegeven moment naar Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Philippe: “Toen ging het allemaal opeens heel snel. Ik belandde van de één op andere dag in een soort rollercoaster”. Na het intakegesprek met de revalidatiearts bleek het programma ‘chronische pijn’ heel geschikt voor hem.

Doelgericht

Het toeval wilde dat er heel snel een plekje voor hem beschikbaar kwam. Hij volgde een intensief programma van drie maanden revalideren. Philippe: “Voor mij voelde het als een warm bad. Ik voelde mij heel erg op mijn plek”. Het revalidatietraject was zwaar, maar ook heel bijzonder. “Ineens was ik zelf de zorgvrager in plaats van de zorgverlener. Dat vond ik bij af en toe ook best lastig”, vertelt Philippe. Je herkent de manier waarop ze de zaken aanpakken. “Wat ik heel prettig vond, is dat het behandelteam zo doelgericht aan de slag gaat en oppakken waar jij je goed bij voelt. Ik vond het bijvoorbeeld heel belangrijk om feeling te blijven houden met mijn werk. Ik bleef daarom één dag werken”, vertelt Philippe.

Online toepassingen

“Ik ben een echte voorstander van e-technologie en daarmee e-healthtoepassingen”. Met een app, voor op de telefoon en tablet, leerde hij bijvoorbeeld op zijn ademhaling en hartcoherentie te letten. Philippe vertelt lachend: “Er waren zelfs momenten dat ik die app bijna dagelijkse gebruikte. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het heeft echt bijgedragen aan mijn bewustwording”. Ook maakte hij graag gebruik van de E-revalidatie met de Revalidatie Friesland app. Daarmee kon hij thuis verder oefenen en contact houden met zijn therapeuten. “De Revalidatie Friesland App heeft echt meerwaarde. Vooral de chatfunctie met therapeuten vond ik heel prettig. Wel zie je dat het nog in ontwikkeling is.”, vertelt Philippe.

‘Leven is bewegen’

Leven is bewegen, dat was een credo van één van de behandelende fysiotherapeuten. Daar heeft Philippe veel kracht uitgehaald. Op een gegeven moment lukte het weer om een paar rondjes hard te lopen én te zwemmen. Philippe: “Ik vind water vreselijk, maar het heeft me heel erg goed gedaan om te zwemmen. Dat deed ik samen met een psychomotorisch therapeute. Zij was geweldig”. De therapeuten zijn allen goud waard, werken professioneel en zijn transparant in hun communicatie”, besluit Philippe.