Ruurdtje: “Ik ben ex-patiënt en ga meefietsen voor het goede doel”

In de zomer van 2013 raakt Ruurdtje Oppedijk (27) betrokken bij een heftig verkeersongeval. Ze wordt met haar racefiets geschept door een automobilist, raakt volledig buiten bewustzijn en moet na een revalidatieperiode leren leven met blijvend hersenletsel. Zaterdag 20 april fietst Ruurdtje, met een groep familieleden en vrienden, mee in de Revalidatie Friesland Sponsortocht.

Ruurdtje: “In augustus 2013 fietste ik samen mijn moeder in de omgeving van Minnertsga, tijdens de fietstocht stonden er een boerenwagen en enkele vrachtwagens stil op de weg die het zicht blokkeerden. Toen we deze wagens voorzichtig probeerden te passeren, werd ik geschept door een automobilist. Daarna weet ik eigenlijk niets meer. Ik belandde in het UMCG in Groningen, waar ik ruim vijf weken ben gebleven. Daarna werd ik voor revalidatie opgenomen in de revalidatiekliniek van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Ik was na, een kunstmatige coma, rechtszijdig verlamd en ik kon niet meer praten”.

Na gesprekken met een revalidatiearts werd haar behandeling bij Revalidatie Friesland gestart met fysiotherapie, logopedie en ergotherapie. Ruurdtje verbleef in totaal vijf en een halve week in de revalidatiekliniek in Beetsterzwaag. Een heftige en moeilijke periode waarin naast hard werken met therapeuten ook het accepteren van blijvend hersenletsel een rol speelde. Na deze eerste vijf weken kon Ruurdtje gelukkig al weer naar huis en kon haar behandeling poliklinisch worden voortgezet bij Revalidatie Friesland in Leeuwarden. Tijdens de poliklinische behandelfase werden ook een psycholoog en een logopedist toegevoegd aan haar behandelteam. Ruurdtje leerde niet alleen opnieuw praten, maar werd ook ondersteund bij het opnieuw aanleren van presentatievaardigheden, vooral omdat zij een universitaire studie Communicatie- en Informatiewetenschappen in Utrecht volgt.

“Ik ben gelukkig grotendeels hersteld, maar heb wel écht moeten leren omgaan met blijvend hersenletsel. Mijn behandelaars noemden dat: Niet Aangeboren Hersenletsel en vertelden toen al dat ik hier mijn hele leven rekening mee moest houden. Iets waar ik in het begin wel iets te gemakkelijk over dacht. Na mijn revalidatieperiode sloeg ik misschien wel een beetje door, want ik ben toen namelijk gewoon weer fulltime gaan werken in de zomer en hard gaan studeren. Ik kwam mezelf vorig jaar tegen en kreeg last van een burn-out…”

Na diverse gesprekken met een psycholoog en cognitieve training van een revalidatiecentrum in Arnhem weet Ruurdtje nu inmiddels veel beter om te gaan met haar beperking. Ze is een actief sportster en doet naast wielrennen ook aan schaatsen en zelfs aan skydiven!

Ruurdtje over het goede doel van: “Sporten is heel belangrijk voor mij en heeft me altijd veel positiefs gebracht. Ik geloof dat bewegen ook heel belangrijk is voor andere mensen met een beperking en fiets daarom graag mee voor dit goede doel. 22 april fiets ik samen met zes familieleden en vrienden mee, voor ons eveneens een mooie training voor de 11-stedenfietstocht”.

Ook meedoen aan de Revalidatie Friesland Tocht?

Wilt u zaterdag 20 april ook meelopen of fietsen in de Revalidatie Friesland Tocht? Kijk dan op: www.revalidatie-friesland.nl/tocht.