Stefan: ‘’Kanker paste helemaal niet in mijn plaatje”

Wanneer hij 27 jaar is krijgt de sportieve Stefan Holties de diagnose kanker. Zijn wereld staat volledig op zijn kop. Na een zwaar behandeltraject in het ziekenhuis probeert hij zijn leven weer oppakken. Waar hij voorheen 5 keer per week naar de sportschool ging, was hij nu al uitgeput wanneer hij de trap op moest lopen.

Overleven

Stefan kreeg in 2021 de diagnose lymfeklierkanker. Een intensief behandeltraject bestaande uit chemokuren en immunotherapie volgde. Een half jaar lang onderging hij deze behandelingen in het UMCG in Groningen. Dit eiste fysiek en mentaal veel van hem. Stefan: “Ik was bezig met overleven. Niet met de tijd daarna.” Ook het besef dat hij op dat moment vecht voor zijn leven is lastig voor hem.  “Ik was 27, leefde altijd gezond en was een fanatiek sporter. Kanker paste helemaal niet in dat plaatje.”

Emotioneel gat

Na zijn laatste behandeling viel Stefan in een emotioneel gat. Stefan vertelt over deze periode: “Ik had verwacht dat het stoppen van de behandelingen een opluchting zou zijn, dat was ook heel even zo. Maar daarna voelde ik me onzeker en kreeg last van angsten.” Zijn lichamelijke gezondheid herstelde deels, maar zijn conditie was enorm verslechterd. “Als fanatiek sporter vond ik dit erg confronterend. Maar ik dacht dat ik hier doorheen moest en het zelf moest kunnen oplossen.”, legt Stefan uit. “Waar ik voorheen marathons liep, was ik nu al uitgeput wanneer ik de trap op was gelopen”.

Vastgelopen

Via zijn moeder kwam hij in aanraking met oncologische revalidatie. Ze stelde voor dat hij het eens zou proberen. Stefan: “Ik voelde dat ik vastliep, maar besefte dit destijds nog niet volledig.” Dit had niet alleen impact op zijn gezondheid, maar begon ook zijn privéleven en relatie te beïnvloeden.

Hulp accepteren

Stefans besloot zich aan te melden voor oncologische revalidatie. Stefan: “Ik ging naar de intake met de intentie om te vertellen dat het best goed met me ging. Maar de professionals die ik daar sprak prikten daar doorheen.” Maatschappelijk werk en fysiotherapie boden de juiste ondersteuning, en Stefan kon zijn verhaal delen terwijl hij sportte. Dit bleek cruciaal voor zijn herstel, omdat hij zijn gevoelens kon uiten terwijl hij bezig was met iets wat hij graag deed.

Kracht van revalidatie

Stefan: “Ik kon zelf het tempo bepalen en kreeg de ruimte om mezelf fysiek en mentaal weer te vinden. Ik sta nu compleet anders in het leven. Dat was niet gelukt zonder deze revalidatie. Als ik dit alleen had moeten doen was deze weg veel zwaarder geweest, en misschien was ik er dan mentaal wel niet zo goed uitgekomen als nu.”

Een beter mens

Stefan heeft momenteel geen begeleiding meer nodig en blijft sporten om gezond te blijven. Hij heeft geleerd om bewust te leven en te genieten van elke dag. Hoewel de controles goed zijn en zijn lichamelijke gezondheid is hersteld, blijft de mentale uitdaging aanwezig. Stefan realiseert zich dat hij als persoon is gegroeid en kijkt nu met meer rust naar het leven. Hij leeft nu met meer rust en dankbaarheid: “Dit traject heeft mij doen inzien dat werk niet alles is en dat niet alles perfect hoeft te zijn. Ik heb door de revalidatie geleerd om keuzes te maken voor mezelf. Het klinkt misschien vreemd, maar deze ervaring heeft me een beter mens gemaakt.”

Waardevol

Stefan: “Ik gun iedereen die met kanker wordt geconfronteerd de mogelijkheid om dit revalidatietraject te volgen. Het biedt structuur en perspectief na kanker, vooral aan jonge mensen. En het delen van ervaringen en het vinden van steun in dit proces is enorm waardevol”.

September 2023

 

Wat is oncologische revalidatie?

Met de behandeling ‘Oncologische revalidatie’ helpt Revalidatie Friesland bij diverse lichamelijke en psychische problemen als gevolg van kanker en chemotherapie. Hierbij werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van een kankerpatiënt te verbeteren.