The sky is the limit

Damian (19) overleefde een zeer ernstig auto-ongeluk. Zijn kans om te overleven was slechts 0,01%. Zeer ernstig hersenletsel… de verwachting was dat hij een kasplantje zou worden. Maar nu, 3 jaar later, loopt hij weer. Tijdens zijn revalidatie bij Revalidatie Friesland leerde hij zijn eerste stappen zetten. “En, wat de toekomst nog in petto heeft? De sky is the limit. We willen de hele wereld laten zien dat dit kan”, zeggen de ouders van Damian.

Gillende sirenes

Het was 31 mei 2019 en de ouders van Damian lagen al in bed. Het was bijna middernacht toen zij, door het open raam, allemaal toeters en bellen hoorden. Een ambulance, een helikopter en diverse politieauto’s. Enige tijd later hoorden ze de brievenbus klepperen. ‘Dat is vast Damian die zijn sleutel weer eens was vergeten’ dachten zijn ouders nog. Damian was die avond op stap met zijn vrienden. Het bleek echter een politieagent met het verzoek of zij met spoed naar het ziekenhuis konden komen. Damian bleek betrokken bij een zeer ernstig auto-ongeluk.

Voorbereiden op afscheid

Er volgden uren van onzekerheid. Reddeloos lopen door de gangen van het ziekenhuis. Niet wetende hoe het met Damian was… “Na 5 uur onzekerheid hoorden we dat Damian met spoed geopereerd was. Dat er eerst een gaatje in zijn schedel was geboord om de druk op de hersenen te verminderen en later zelfs een heel stuk uit zijn schedel werd gelicht. De arts die Damian geopereerd had vertelde met tranen in zijn ogen dat de kans op overleven 0,01% was.. We moesten ons voorbereiden op afscheid nemen”, vertelt de moeder van Damian.

Laat zien dat je er bent

Damian overleefde de operatie. Wonder boven wonder.. Toen hij wakker werd uit zijn coma bevond hij zich in het laagste bewustzijnsniveau. Zijn vader Jarno zat naast hem toen hij wakker werd. Die twee hebben een bijzondere band. De vader van Damian vertelt: “Ik heb de hele tijd tegen Damian gepraat en bijna gesmeekt om op wat voor manier dan ook te laten zien dat hij er nog was. Toen ging er een klein vingertje omhoog.  Vanaf dat moment ben ik er vol gas voor gegaan om te kijken hoe ver Damian weer kon komen. Ik heb altijd de hoop gehouden dat Damian weer zou kunnen lopen. ”Er volgde een lange weg. Vier maanden in het ziekenhuis, vervolgens anderhalf jaar in een verzorgingshuis en daarna anderhalf jaar thuis met poliklinische revalidatie bij Revalidatie Friesland in Emmeloord. De behandelend revalidatiearts opperde op een gegeven moment een opname in de kliniek in Beetsterzwaag.

Dat dit kan

“Kijk naar Damian. Hij wil vooruit en kan vooruit. Dat vinden wij heel belangrijk dat wij en alle hulpverlening kijkt naar Damian en naar wat hij kan en nodig heeft”, zeggen zijn ouders.

Damians’s ouders hebben onlangs een nieuw huis gekocht. Het huis is volledig aangepast voor de goede zorg voor Damian. Als gezin hebben ze besloten om na 4 maanden intensief revalideren in Beetsterzwaag de feestdagen thuis te vieren. Het nieuwe jaar luiden ze als gezin in.  Damian is voorlopig thuis en gaat weer poliklinisch revalideren in Emmeloord. Wat de toekomst nog in petto heeft? “De sky is the limit. We willen de hele wereld laten zien dat dit kan. We sluiten een nieuw klinisch revalidatietraject om nog meer stappen te zetten zeker niet uit”, aldus de ouders van Damian.

December 2022