Alida: ‘Van proberen kun je leren’

Alida Duursma (bijna 50) kwam in 2021 naar Beetsterzwaag voor een klinisch revalidatietraject door chronische pijn. Naast chronische pijn in haar benen kampt Alida ook met chronische vermoeidheid en PTSS. Een revalidatietraject gaf hoop op verbetering en een leven met meer energie.

Alida: “Ik ben in 2021 opgenomen voor mijn chronische pijnklachten. Maar er speelde nog veel meer. Doordat ik daarvoor ook nog corona had gehad lukte werken ook niet meer. Ik kon de concentratie niet opbrengen en de vermoeidheid nam alleen maar toe. Iets creatiefs bedenken was daardoor ook heel lastig.”

Creatief

Alida heeft een online winkel voor houten cadeauartikelen (www.liefsalida.nl). Op maat gemaakt en veelal bewerkt door haarzelf. Tijdens de revalidatie kwam ze in contact met het sociaal cultureel werk van Revalidatie Friesland. Hier is ze voorzichtig weer begonnen met creatieve activiteiten.

“Ik ben begonnen met houtbranden. Dat was leuk om te doen. Ik kon dit rustig uitproberen en stoppen wanneer ik wilde. Later ben ik weer meer gaan tekenen. Zo leerde ik bijvoorbeeld hoe je tekeningen kunt maken op zwart papier. Zo werd ik gaandeweg weer écht enthousiast en leefde mijn creativiteit weer op.”, verteld Alida.

Leef met de dag

Het revalidatietraject duurde 9 weken. Daarna kon ze haar leven thuis weer gaan oppakken. Helaas kwam daarna toch een terugval. Een onderzoek in het ziekenhuis volgde. De oorzaak van de pijnklachten werd gevonden in de zenuwuiteinden. Daar is helaas geen behandeling voor. Het is iets waar ze mee moet leren leven.

“Elke dag kijk ik hoe het gaat. Op sommige dagen heb ik totaal geen energie. En op andere dagen gaat het beter en probeer ik mijn dingen te doen. Wel met rustmomenten tussendoor. Ik voel dan ook wel de frustratie. Ik heb ooit overwogen om te stoppen met mijn werk. Maar de psycholoog heeft me laten inzien dat dit ook heel waardevol voor me is. Ik heb al veel moeten inleveren. Datgene wat ik nog kan doen, zal ik zo lang mogelijk proberen te doen. Ik kan ook veel kwijt in mijn creativiteit”, vertelt Alida.

Leren door proberen

Ze ontdekt ook nieuwe technieken en hulpmiddelen, die het werk weer makkelijker en lichter maken. Daardoor kan ze toch nog steeds mooie dingen blijven maken. Alida: ”De creatieve ideeën blijven ook maar komen. Mijn hoofd staat nooit stil. En óók dat is vermoeiend. Dat je hier uiting aan kunt geven brengt dan ergens ook rust.” Soms is ze onzeker over de toekomst. “Revalidatie kan me niet beter maken helaas. De toekomst beangstigd me dan wel eens. Maar ik laat mijn hoofd niet hangen. Al is het soms best frustrerend. Ik zeg altijd maar ‘van proberen kun je leren’. En zo ontdek ik wat ik allemaal wel kan”, besluit Alida.

 

April 2023

Meer zien van Alida? Dat kan op www.liefsalida.nl