Revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor alle vormen van schade aan de hersenen die na de geboorte plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld een herseninfarct zijn of hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk of klap tegen het hoofd. Revalidatie Friesland biedt medisch specialistische revalidatiebehandeling om te herstellen en om te leren leven met hersenletsel.

Hersenletsel na Cerebrovasculair accident (CVA)

Een beroerte is een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel en ontstaat doordat plotseling de doorbloeding van de hersenen wordt verstoort. De medische term hiervoor is een ‘Cerebrovasculair accident’ (CVA). Als iemand een beroerte heeft gehad, heeft dit grote gevolgen voor de manier van leven. Deze persoon kan (gedeeltelijk) verlamd raken of te maken krijgen met andere uitvalsverschijnselen. Dit ontstaat doordat er blijvend hersenletsel is ontstaan als gevolg van de beroerte.

Het leven stopt niet na een beroerte. Het is mogelijk om (deels) te herstellen van een CVA. Revalidatie Friesland biedt behandeling  die er op is gericht om te  herstellen van een beroerte en te leren omgaan met de ontstane beperkingen.

Behandeling Beroerte (CVA)

Symptomen hersenbeschadiging, herken een beroerte (CVA)

Dagelijks krijgen 125 mensen een beroerte. Op de website van de Hersenstichting staat uitgebreid beschreven wat er gebeurd bij een beroerte en welke vormen er zijn. De 3 meest voorkomende symptomen en signalen zijn:

  • Scheve mond
  • Verwarde spraak
  • Lamme arm

Hersenstichting: herken een beroerte

André over zijn beroerte en revalidatiebehandelingHet verhaal van André “Ik ga er voor!”

André van Meer (56) werd in augustus 2015 getroffen door een beroerte. Hij revalideert sindsdien intensief en komt nu nog vier keer in de week naar Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag.

Lees het verhaal van André

Revalidatie bij NAH

De gevolgen van hersenletsel zijn in sommige gevallen vrij ‘zichtbaar’ en in andere gevallen juist minder, zoals bijvoorbeeld karakterverandering. Revalidatie Friesland biedt verschillende behandelprogramma’s voor kinderen, jongeren en volwassenen met NAH. Deze medisch specialistische revalidatiebehandeling richt zich op het omgaan mét en het functioneren ná hersenletsel.

Meer over de NAH behandelprogramma’s