Revalideren na een beroerte

Een beroerte (CVA) wordt vaak veroorzaakt door een bloeding in de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt enige tijd onvoldoende zuurstof. Hierdoor ontstaat schade in de hersenen wat kan leiden tot uitvalsverschijnselen. Revalidatie Friesland biedt medisch specialistische revalidatiebehandeling om te herstellen en om te leren leven na een beroerte.

Hersenletsel na een beroerte

Een beroerte is een acute hersenaandoening die grote gevolgen heeft voor de persoon in kwestie. Bij een beroerte of Cerebro Vasculair Accident (CVA) kunnen patiënten problemen krijgen met spraak, lezen, schrijven of bewegen. Ze kunnen bijvoorbeeld halfzijdig verlamd raken. Eén op de tien personen die te maken krijgt met een beroerte is gebaat bij medisch specialistische revalidatie. Revalidatie Friesland biedt een behandeling gericht op (deels) herstellen na een beroerte en het leren omgaan met de ontstane beperkingen.

Verwijzing en aanmelden

Een behandeling volgen om te revalideren na een beroerte kan bij Revalidatie Friesland. Hiervoor kan een huisarts of medisch specialist u doorverwijzen naar één van onze revalidatieartsen.

Het verhaal van Hans:
“Ik kon niets meer”

Hans de Graaf (61 jaar) kreeg in januari 2008 een hersenontsteking. Na een opname in het een ziekenhuis revalideerde hij aansluitend zeven maanden in de kliniek van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag.

Lees het hele verhaal

Revalidatie bij een beroerte

De gevolgen van een beroerte kunnen vrij ‘zichtbaar’ zijn. In andere gevallen juist minder, zoals bijvoorbeeld karakterverandering. Revalidatie Friesland biedt verschillende behandelprogramma’s voor na een beroerte voor kinderen, jongeren en volwassenen. Deze medisch specialistische revalidatiebehandeling richt zich op het omgaan mét en het functioneren ná hersenletsel.

Meer over de revalideren na een beroerte

Herseninfarct of hersenbloeding

Een herseninfarct ontstaat als een bloedvat in de hersenen langere tijd wordt afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor krijgen de hersenen te weinig zuurstof en ontstaan er uitvalsverschijnselen. Bij een hersenbloeding is er een scheurtje in een bloedvat ontstaan. Hierdoor ontstaat er een bloeding en stroomt er bloed in of rond de hersenen. Omdat het bloed zich ophoopt duwt deze het hersenweefsel aan de kant waardoor schade ontstaat. Jaarlijks worden 46.000 mensen getroffen door een beroerte. In Nederland moeten 175.000 mensen leven met de gevolgen van een beroerte.

Na een medische behandeling volgt bijna altijd een revalidatietraject. Revalidatie Friesland is gespecialiseerd in deze behandelingen.

Urker visserman krijgt herseninfarct

Hoekstra bij schilderen na revalideren van een herseninfarctAlbert Hoekstra kreeg tijdens het herstel na een operatie aan een slagader een herseninfarct.

Ik kwam vermoeid en zwak thuis, maar was blij weer terug te zijn in mijn eigen huis bij vrouw en kinderen. Maar na een week thuis te zijn werd ik op een zondag opeens duizelig en na een bezoek aan een arts in het ziekenhuis werd ik diezelfde dag ook weer naar huis gestuurd

Lees het hele verhaal van Albert

Symptomen bij een hersenbloeding

Een hersenbloeding ontstaat vaak plotseling en zijn er weinig tot geen ‘voorverschijnselen’. Maar waar herken je een hersenbloeding aan? De Hersenstichting beschrijft de 3 belangrijkste signalen, dit zijn:

  • Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden;
  • Verwarde spraak: iemand praat plotseling verward en komt moeilijk uit z’n woorden;
  • Lamme arm: Er ontstaat plotseling verlamming of krachtverlies in één van de armen.

Het advies is om z.s.m. 112 te bellen, ook bij twijfel over de symptomen bij een hersenbloeding.