Doorzoek onze website

Telefoonnummers

Drs. R. van den Berg

Revalidatiearts

Locaties

  • Drachten (Nij Smellinghe)
  • Beetsterzwaag

Aandachtsgebieden

  • Progressief neurologische aandoeningen
  • Chronische pijn
  • Spasticiteitsbehandeling
  • Leidinggevende ALS-team Beetsterzwaag

BIG registratienummer

49057466601

Revalidatiearts aan het woord:
‘mensen zo goed mogelijk laten functioneren’

Rik van den Berg is revalidatiearts bij Revalidatie Friesland en werkt op de polikliniek revalidatiegeneeskunde in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en in het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag. Enkele vragen aan deze revalidatiearts.

Welke patiëntgroepen zie je het meest?
Rik: “Ik zie vooral patiënten met verschillende spierziekten –waaronder ALS- , MS, diabetische voetproblematiek, amputaties en spasticiteitsproblematiek”.

Wat kan medisch specialistische revalidatie betekenen voor patiënten met ALS?
“Een multidisciplinair team van behandelaars, het ALS-team, kan een patiënt en de mensen in zijn of haar omgeving gedurende het beloop van de ziekte goed ondersteunen.
We helpen patiënten om zo goed mogelijk met de ziekte -en de verschillende fasen die daarbij horen- om te gaan. Het doel van behandeling en ondersteuning is niet herstel, maar wel zelfregie gericht op zaken die nog wel mogelijk zijn. We helpen op het gebied van bewegen en zelfzorg en geven advies rondom hulpmiddelen en huisaanpassingen. Ook wordt ondersteuning gegeven bij administratieve zaken en wordt advies geven over slikken en communicatie. Daarnaast is er vaak emotionele ondersteuning bij verwerking en hoe om te gaan met verlies van functies als bijvoorbeeld armen en benen. Ook het bespreken van zaken als voeding, keuzes rondom starten van sondevoeding, ademhalingsondersteuning en levenseinde behoort tot de taken van de leden van het ALS-team. De leden van het ALS-team doen dit op de behandellocatie, maar als de situatie van de patiënt erom vraagt, gebeurt dit ook in de thuissituatie”.

Wat is je specialisatie binnen de revalidatie en wat zijn je ervaringen met de diagnose ALS?
“Sinds 2010 geef ik als revalidatiearts leiding aan het ALS-team in Beetsterzwaag. Verder ben ik lid van de werkgroep complexe amputatievraagstukken en een van de artsen die Botulinetoxinebehandeling onder echogeleide doet”.   

Werk je veel samen met andere zorgprofessionals?
“Jazeker, zowel in het ziekenhuis als in het revalidatiecentrum hebben we intensieve samenwerking met andere medisch specialisten en (para)medici”.