Doorzoek onze website


Telefoonnummers

Drs. R. van den Berg

Revalidatiearts

Locaties

  • Drachten (spreekuur ziekenhuis Nij Smellinghe)
  • Beetsterzwaag

Aandachtsgebieden

  • Progressief neurologische aandoeningen
  • Chronische pijn
  • Spasticiteitsbehandeling

Revalidatiearts aan het woord:
‘mensen zo goed mogelijk laten functioneren’

Rik van den Berg is ruimt vijf jaar revalidatiearts bij Revalidatie Friesland en werkt op de polikliniek revalidatiegeneeskunde in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en in het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag. Enkele vragen aan deze revalidatiearts.

Waarom werd je revalidatiearts?
”Mensen zo goed mogelijk laten functioneren ondanks hun ziekte of aandoening, dat is wat mij zo aanspreekt in de revalidatie. Jaren terug en nu nog steeds. Vakinhoudelijk vind ik het een uitdaging dat alle aspecten van het menselijk functioneren voorbij komen: van psychisch en sociaal tot motorisch en zelfzorg”.

Welke patiëntgroepen zie je het meest?
Op de locatie in Drachten zie ik alle mogelijke diagnosegroepen en in Beetsterzwaag met name patiënten met NMA, Parkinson, MS, ALS, amputaties en CVA. Binnen het team van revalidatieartsen heb ik als aandachtsgebied Neuro Musculaire Aandoeningen (NMA)”.

Werk je veel samen met andere zorgprofessionals?
”Jazeker, ik doe bijvoorbeeld alle consulten in verpleeghuizen in en rondom Drachten en heb zo veel contact met fysiotherapeuten en specialisten ouderengeneeskunde. Ook houd ik gezamenlijk spreekuur met een vaatchirurg. Daarnaast ben ik ook als sparringpartner betrokken bij Transcare, een anderhalvelijns initiatief rondom pijn-patiënten in de regio Harkema, waarbij ik samen met huisartsen en andere betrokken specialisten uit Nij Smellinghe casussen van patiënten bespreek en eventueel advies geef vanuit mijn vakgebied”.

Hoe werk je samen met ketenpartners?
”Bij alle patiënten bekijken we of behandeling of nabehandelingen mogelijk is in de eerstelijn. En als men al behandeld is in de medisch specialistische revalidatie, bekijken we goed hoe de eerstelijns behandeling daarop aan kan sluiten. Waar dat mogelijk is verwijzen we dan door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of psycholoog in de omgeving van de patiënt”.