CIMT-BIT Ik hou van Holland groepen

De ´Ik Hou van Holland´ groep is een trainingsweek voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Kinderen die meedoen hebben allemaal één hand die minder goed functioneert dan de andere door bijvoorbeeld Cerebrale Parese, Erbse Parese of Niet aangeboren hersenletsel. Vaak is de niet-aangedane hand juist heel erg goed ontwikkeld. In de week van ´Ik hou van Holland´ leren de kinderen juist hun minder goede hand beter te gebruiken. De hele week staat in het thema van ‘Ik hou van Holland’ waarbij spelenderwijs allerlei uitdagingen worden aangegaan.

De week is gebaseerd op het CIMT-BIT principe, dat staat voor Constraint Induced Movement Therapy en betekent intensief eenhandig oefenen. Daarbij draag je een ovenwant aan je voorkeurshand, waardoor de andere hand meer moet doen dat het gewend is. BIT betekent Bimanual Intensive Therapy en staat voor intensief oefenen met beide handen. Met hulp van ervaren ergotherapeuten en fysiotherapeuten leren de kinderen op deze manier handig tweehandig te werken.

Medisch specialistische revalidatiebehandeling

Voorafgaande aan de week worden de kinderen gevraagd om leerdoelen te maken met hun ouders en worden er allerlei handfunctie testen afgenomen. Hiermee wordt er ‘gemeten’ hoe het met de handigheid staat. De leerdoelen bepalen samen met de uitkomsten van het onderzoek op welke manier er wordt geoefend tijdens de ´Ik hou van Holland´ week. Vlak na de week zal er ook nog een meetmoment zijn, om te kijken hoeveel vooruitgang er is. Na een half jaar volgt een nieuwe meting. Tijdens de week zijn er bijeenkomsten met ouders waarbij er gekeken wordt naar gedragsverandering en / of het behouden van nieuwe aangeleerd gedrag. Hierbij  is er veel eigen inbreng van ouders mogelijk.

Programma ‘Ik hou van Holland’ week

Elke dag wordt begonnen met taakgericht oefenen met één hand, waarbij de niet-aangedane hand in een ovenhandschoen zit. In de middag worden tweehandige activiteiten uitgevoerd. Waarbij gewerkt wordt aan handig-tweehandig werken. Er worden naast individuele oefeningen ook uitdagende groepsactiviteiten georganiseerd om ook vooral van elkaar te kunnen leren en plezier te maken.

Voor  kinderen tussen de 4 – 8 jaar zijn er de Piratengroepen. Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn er de CIMT-BIT zomerkampen.

Verwijzing en aanmelding

Een huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar een revalidatiearts van Revalidatie Friesland.

Contact

Meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel tijdens kantooruren naar 088 580 15 80.

Zie ook bij: Cerebrale Parese (CP)