Doorzoek onze website

Telefoonnummers

CIMT-BIT zomerkampen

Wegens de maatregelen van het coronavirus zal het CIMT-BIT kamp van 2020 niet plaatsvinden. Het eerstvolgende kamp zal in de zomer van 2021 zijn. 

Kinderen en jongeren met een minder goede handfunctie door bijvoorbeeld Cerebrale Parese, Erbse Parese of Niet aangeboren hersenletsel , hebben hun ‘goede’ hand vaak enorm goed ontwikkeld. Tijdens een kamp leren zij juist hun minder goede hand beter te gebruiken. CIMT staat voor Constraint Induced Movement Therapy en betekent intensief eenhandig oefenen. Daarbij draag je een ovenwant aan je voorkeurshand. BIT betekent Bimanual Intensive Therapy en staat voor intensief oefenen met beide handen.

De medisch specialistische revalidatiebehandeling

Het betreft een twee weken durend zomerkamp voor jongeren met een eenzijdige handfunctiestoornis. Het kamp is voor jongeren van plm. 12 tot 18 jaar, zonder het tussenliggende weekend. Een kamp van twee weken heeft als voordeel dat de jongeren meerdere dagen achter elkaar hun minder goede hand trainen. Bovendien hebben de jongeren op deze manier intensief contact met leeftijdsgenoten die ook een minder goede hand hebben. Plezier hebben met elkaar, de minder goede hand beter leren gebruiken en met twee handen spannende activiteiten doen staan centraal tijdens het kamp.

Impressie zomerkamp

Het kamp wordt in gezamenlijkheid georganiseerd door Revalidatie Friesland, UMCG Beatrixoord en Treant Emmen en begeleid door enthousiaste professionals en vrijwilligers. Samen met de jongere lossen ze de problemen op die ze tegenkomen.Voordat het kamp begint is er een kennismakingsdag om de andere jongeren en hun ouders te ontmoeten. Ook wordt er bekeken welke leerdoelen de jongere heeft (door testen en observaties) en wordt er  “gemeten” hoe het met de handigheid staat. Op de laatste dag van het kamp zal er ook nog een meetmoment zijn, om te kijken hoeveel vooruitgang er is. Na een half jaar volgt een nieuwe meting.

De zorgverzekering betaalt de therapie. De kosten van het overnachten, het eten en de extra activiteiten tijdens het kamp komen daar nog bij en zijn voor eigen rekening. Deze kosten zijn maximaal € 350,-. Voor jonge kinderen zijn er Piratengroepen.

Verwijzing en aanmelding

Een huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar een revalidatiearts van Revalidatie Friesland. Die kan aanmelden via AanmeldingCIMT@revalidatie-friesland.nl.

Contact

Meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel tijdens kantooruren naar 088 580 15 80.

Zie ook bij: Cerebrale Parese (CP)

TV-verslag CIMT therapiekamp 2015