Oefenlandschap

Oefenen door middel van serious gaming

De naam zegt het al: het Oefenlandschap is een plek waar je als patiënt kunt oefenen. Niet zomaar oefenen, maar oefenen door middel van serious gaming. Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Bij revalidatie betekent dit dat je een oefening of beweging onder controle krijgt terwijl je een spel speelt waar je beter in wilt worden.

Anders dan reguliere therapie

Tijdens reguliere therapieën wordt soms een half uur lang dezelfde beweging geoefend. Dit omdat bewezen is dat dit op lange termijn het meeste effect heeft. Voor patiënten is het niet altijd gemakkelijk om deze hoge intensiteit vol te houden en gemotiveerd te blijven. Ga er zelf maar aan staan: een halfuur lang proberen een kopje op te tillen, dit meermaals laten mislukken en dan gemotiveerd blijven. Door oefeningen te combineren met serious gaming wordt het uitvoeren van  de oefening uitdagend en afwisselend. Hierdoor heb je als patiënt niet door dat je al een halfuur dezelfde beweging maakt.

Resultaatgericht

De spellen in het Oefenlandschap kunnen ingesteld worden op het niveau van de patiënt. Hierdoor is de oefening die je uitvoert specifiek voor jou en werk je doelgericht aan jouw doelstellingen. Onze ervaring is dat patiënten hierdoor nog gemotiveerder raken en daardoor vaker willen oefenen om hun eigen resultaat te verbeteren. Dit frequente oefenen kan weer leiden tot het eerder behalen van de revalidatiedoelstellingen waardoor de behandelduur verkort wordt. Win-win dus!

Een veranderd landschap

Ons Oefenlandschap is zoals een echt landschap: het is aan verandering onderhevig. Niet persé per seizoen, wel per aandachtsgebied. Op dit moment zijn de apparaten in het Oefenlandschap met name gericht op de arm- handfunctie. De projectgroep – die bestaat uit artsen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten – test op dit moment in welke volgorde en frequentie welk apparaat het meeste effect heeft. Zij kijken daarbij ook of er misschien gestandaardiseerde manieren van trainen kunnen worden ontwikkeld. Het doel?  Zorgen dat iedere patiënt uiteindelijk tussen zijn of haar reguliere therapieën door ook zelf actief aan de slag kan in het oefenlandschap.

Heb jij een winnaarsmentaliteit?

Vraag je therapeut eens naar de mogelijkheden en ontdek wat het Oefenlandschap voor jou kan betekenen. Het Oefenlandschap vind je in de centrale hal van onze kliniek in Beetsterzwaag.

Het Oefenlandschap is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Cornelia-Stichting.