Doorzoek onze website


Telefoonnummers

Begeleider CIMT-zomerkamp

Ieder jaar hebben we studenten (vrijwilligers) nodig die de deelnemers van de CIMT-zomerkampen mede kunnen begeleiden. Wil je eerst weten wat het zomerkamp inhoudt? Klik dan hier. Ben je benieuwd naar een impressie van deze twee weken? Lees dan vooral onderstaande stukje (geschreven door één van de vrijwilligers van  een voorgaand kamp) door.  Uiteraard verwachten we ook wel wat van je. Welke verwachtingen dat zijn lees je hier.

Direct aanmelden kan natuurlijk ook! Aanmelden

Wat gebeurde er zoal tijdens het CIMT-zomerkamp 2017

Op 21 augustus, een mooie zomerse dag, melden zich 15 studenten om 08:00 bij de ingang van de Ronald McDonald Hoeve voor de start van het zomerkamp. Na een voorbereiding van 2 dagen en verschillende contacten met de therapeuten van Revalidatie Friesland, UMCG Beatrixoord en Treant Emmen liggen de behandelplannen klaar, is iedereen gemotiveerd en hebben we er met zijn allen zin in om de deelnemende jongeren één of meerdere stappen verder te helpen in hun zelfstandigheid.

Aankomst

De tien deelnemers komen samen met hun ouders een beetje gespannen aan. Ondanks de kennismaking dag, enkele weken geleden, is het toch wel spannend om straks een week zonder ouders en met vooral onbekenden te zijn. Als de opening is geweest en de ouders zijn weer naar huis wordt er gestart met verschillende spelletjes om elkaar te leren kennen en het ijs te breken. Dat gaat prima met dit mooie weer. De sfeer zit er al goed in en we hebben al flink gelachen om de handschoenen en de onhandigheid die dit met zich meebrengt. Vooral de jongeren moeten erg lachen om de onhandigheid van de studenten en de therapeuten. Daarna wordt er begonnen met de therapieonderdelen. Iedere dag wordt er eenhandig geoefend met selectieve arm/handvaardigheden. Door de studenten worden de jongeren geholpen, gestimuleerd en uitgedaagd om steeds een stapje verder te gaan. En wat een trotse gezichten als dit ook iedere keer weer lukt. Daarnaast worden records gevestigd in het spelletjes circuit, waarbij het gaat om het zo snel mogelijk bepaalde spelletjes uit te voeren. De meeste jongeren zijn bloedfanatiek en zo niet dan zijn de studenten het wel. De supervisoren (therapeuten van de 2 revalidatie centra) houden goed in de gaten of er wordt gewerkt volgens de behandelplannen en sturen bij waar nodig. Ook zijn ze altijd beschikbaar voor vragen van de studenten.

Lunch

Om 12:30 wordt iedereen met ‘Broodje van Kootje’ via de geluidsbox opgeroepen om te komen eten. Door studenten is de tafel gedekt en iedereen heeft zin in wat. Dat het nog niet zo makkelijk gaat, eten met één hand én dat je dus soms ook even om hulp moet vragen is ‘all-in the game’. Het thema van dit jaar ‘Expeditie’ krijgt hiermee direct vorm. En na de lunch is het gezamenlijke moment om de handschoenen in te leveren. De hele middag wordt 2 handig geoefend. Eerst heel gericht op de vooraf aangegeven hulpvragen en het tweede deel van de ochtend door verschillende uitdagende activiteiten. Op deze eerste dag wordt begonnen met het maken van een KUBB spel, passend bij het thema. Zagen, schuren en schilderen.

Diner

’s Avonds staat er een voedzame maaltijd voor iedereen klaar en wordt er nagepraat over de dag. Jongeren genieten even van een stukje rust en vrije tijd. ’s Avonds wordt er gezamenlijk nog het spel Weerwolven gedaan wat hilarische taferelen oplevert. Iedereen lijkt zich al aardig op zijn gemak te voelen. Daarna kan iedereen zich opmaken voor een goede nacht in de heerlijke bedden van de Hoeve.

Rest van de weken

De andere dagen verlopen volgens eenzelfde structuur. In de ochtend wordt eenhandig geoefend en na de luncht mag de handschoen uit. Zowel in de ochtend als de middag staan er groepsactiviteiten op het programma. Zo wordt er de 2e dag geklommen in het klimpark van Appelscha. De jongeren overwinnen angsten en doen dingen die ze nog nooit hadden gedaan, maar ook verschillende begeleiders met hoogtevrees gaan toch de uitdaging aan. Zo trots!

Op vrijdag worden de jongeren om 16:30 weer opgehaald. Ouders worden bijgepraat door de studenten en de supervisoren over de vorderingen van de jongere en krijgen tips mee voor het weekend. Met een goed gevoel sluiten we na het schoonmaken van de Hoeve de eerste week af.
Ook de tweede week staat in het teken van grenzen verleggen, vaardigheden vergroten en heel veel lol. Zo wordt er gezeild in de plenzende regen, maar dat mag de pret niet drukken, hard gewerkt aan het KUBB spel en geschoten in Drachten. Om het groepsgevoel te vergoten krijgen de jongeren de uitdaging om een viertal tenten in de tuin van de RonaldMcDonald Hoeve op te zetten. Hilariteit alom.

Op de een na laatste dag worden alle jongeren opnieuw getest. Dezelfde testen die ook vooraf aan het kamp zijn gedaan worden opnieuw afgenomen om niet alleen in activiteiten, maar ook via wetenschappelijk onderbouwde klinimetrie vast te leggen of en op welke manier zij hun handvaardigheid hadden verbeterd. Op de laatste dag worden deze studenten bijgestaan door de jongeren om lekkere hapjes te maken voor de borrel na de eindshow. Want op deze laatste dag worden ook alle ouders uitgenodigd om te komen lunchen met handschoen en de ongemakken van het hebben van een niet meewerkende hand te ervaren. Ook dit keer worden ouders bijgepraat over de vorderingen van de jongere en dit keer krijgen ze ook een uitgebreid verslag mee geschreven door de student en supervisor. Hierin wordt beschreven op welke wijze er is geoefend, welke resultaten er zijn gehaald op activiteiten niveau en tips om deze resultaten te behouden en/ of nog verder uit te bouwen.

Eindshow

En dan de klapper van de week: De Eindshow. Alle jongeren, maar ook studenten krijgen even hun moment of FAME waar ze mogen laten zien wat ze geleerd hebben. De ene jongere doet een life presentatie van bijvoorbeeld drummen of het zelf kunnen maken van een paardenstaart. Een ander kiest ervoor om een filmpje te laten zien. In beide gevallen kunnen ze rekenen op een terecht applaus. Als ze dan hun eigen KUBB spel, met gepersonaliseerde werpstok krijgen uitgereikt is er nog even tijd voor een borrel en dan tijd om naar huis te gaan. Voor de jongeren, studenten en de therapeuten is het kamp voorbij. Maar dat houdt niet in dat het nu klaar is.  Voor de studenten zit het er nu op maar  de jongeren zullen uiteraard nog een terugkoppeling krijgen van de testresultaten. Ze hebben nog een terugkomdag in november waarin wordt besproken of het hen lukt de bepaalde resultaten te behouden. En in februari zien we ze nog een keer terug om dit ook weer met klinimetrie vast te leggen.

Ben jij student en wil jij ook deelnemers begeleiden tijdens het CIMT zomerkamp? Aanmelden