Oncologische revalidatie nu ook in Drachten

Dinsdag 7 april 2015 starten de eerste patiënten in Drachten met het oncologisch revalidatieprogramma van Revalidatie Friesland en ziekenhuis Nij Smellinghe. Door oncologische revalidatiebehandeling kan de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten verbeteren.

Langdurige bijwerkingen en bijeffecten van kanker(behandelingen), zoals vermoeidheid en lichamelijke beperkingen, leiden bij patiënten vaak tot verminderde kwaliteit van leven en slechter functioneren in werk en privé.

‘Bij oncologische revalidatiebehandeling is het een eerste prioriteit dat mensen zo min mogelijk beperkt worden door de verschijnselen van kanker of de behandeling daarvan. Daarnaast willen we patiënten helpen om weer zo goed mogelijk deel te kunnen nemen aan de samenleving’: aldus Rik van den Berg, revalidatiearts bij Revalidatie Friesland. Revalidatiebehandelingen zijn met name gericht op het voorkomen en herstellen van fysieke, psychische en/of sociale klachten gerelateerd aan kanker. Vroegtijdige herkenning van klachten is essentieel.

Bij het bepalen of oncologische revalidatie zinvol is, wordt gekeken naar het totale functioneren van de patiënt. Hierbij wordt beoordeeld in hoeverre klachten als vermoeidheid, verminderde conditie, slechte voedingstoestand (bijvoorbeeld ondervoeding) en psycho sociale problemen aanwezig zijn. Samen met de hulpvraag bepalen deze klachten de inhoud van het revalidatieprogramma. Op deze manier krijgt elke patiënt maatwerk aangeboden.

Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De poliklinische revalidatiebehandeling wordt geboden in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, na afloop van de behandeling maar ook in de palliatieve fase. Het behandelprogramma bestaat uit verschillende modules en duurt gemiddeld 12 weken.