Cornelia-Stichting viert 100-jarig bestaan

Cornelia Stichting 100 jaar. Onthulling van de Klokkenstoel.
Cornelia Stichting 100 jaar. Onthulling van de Klokkenstoel.

Met een speciale ‘Cornelia Sportdag’ voor kinderen met en zonder beperking én een feestelijke receptie, waar de Friese Commissaris van de Koning het eerste boek over freule Cornelia in ontvangst nam, vierde de Cornelia-Stichting samen met vele relaties op 28 mei haar 100-jarig bestaan.

De Cornelia-Sportdag stond in het teken van ‘Wat kun jij, wat ik niet kan?’ Kinderen met een beperking van alle sbo-scholen uit Fryslân en School Lyndensteyn sportten samen met kinderen uit het reguliere basisonderwijs van scholen uit Heerenveen en Sneek. In totaal deden meer dan 600 kinderen mee aan deze bijzondere sportdag.

Anno 2015 wordt het vermogen van de Cornelia-Stichting vooral besteed aan financiële ondersteuning van diverse vormen van zorg, ondersteuning en onderzoek ten behoeve van kinderen met een beperking. Zoals Cornelia van Lynden ooit opkwam voor de zieke kinderen uit de omgeving van Beetsterzwaag, zo geeft de stichting ook nu de voorkeur aan projecten in de regio Friesland. Het verhaal van Cornelia blijft bijzonder, ook omdat het huidige Revalidatie Friesland geboren is uit de Cornelia-Stichting.

‘Als het aan ons ligt blijven we ook de komende 100 jaar ons inzetten voor het goede doel’: aldus W.J. Deetman, voorzitter van het bestuur van de Cornelia-Stichting.

Rijke geschiedenis

De Cornelia-Stichting werd opgericht in 1915 en genoemd naar Cornelia van Lynden, de enige dochter van baron van Lynden en baronesse van Pallandt, die op 26 mei 1880 overleed aan tuberculose. Haar ouders lieten het grootste deel van hun bezit na aan Baron van Pallandt, de jongste broer van Cornelia’s moeder. Na diens overlijden werd met een belangrijk deel van dat vermogen op 11 mei 1915 de Cornelia-Stichting opgericht.

De Stichting zette zich bij aanvang in voor arme, zieke Friese kinderen en borduurde daarmee voort op de sociale bewogenheid van Cornelia. Lyndenstein, de voormalige vakantievilla van de familie van Lynden, kreeg een bestemming als kinderziekenhuis. Na verloop van tijd veranderde Lyndenstein tot een centrum voor kinderrevalidatie. In ’68 werd de Cornelia-Stichting een vermogensfonds en werden alle zorgtaken overgedragen aan Stichting Cornelia Lyndenstein, welke in 1985 fuseerde met de afdeling revalidatie van Medisch Centrum Leeuwarden. De nieuwe naam werd de Stichting Revalidatie Voorzieningen Friesland en vanaf 1996: Revalidatie Friesland.

Op de foto v.l.n.r. dhr. W.J. Deetman (bestuursvoorzitter Cornelia-Stichting, mevr. G. Eikelboom (Raad van Bestuur, Revalidatie Friesland), Baron van Lynden (gemachtigde en bestuurslid Cornelia-Stichting) Commissaris Jorritsma en Mare Brink (als de historische figuur Cornelia).