Bijzondere filmprojecten muziek & revalidatie gestart

Tien procent van de Nederlandse bevolking beoefent een vorm van muziek of dans. Minder bekend is dat 70% van de musici -vanwege aan muziek of dans gerelateerde klachten- langere perioden of helemaal niet meer een instrument kan bespelen. Dit kent verschillende oorzaken.

Bij Revalidatie Friesland worden veel musici gezien die belemmeringen ervaren bij het bespelen van een instrument. Ook wordt wetenschappelijk onderzoek verricht en onderwijs gegeven.  Belangrijk hulpmiddel bij dit laatste zijn instructievideo’s: films waarbij musiceren is vastgelegd op beeld- en geluid.

In 2014 is een eerste instructiefilm geproduceerd met hulp van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden over ademhaling bij topsporters, musici en chronische stress gerelateerde klachtenbeelden genaamd “Total Breathing Concept”. In aansluiting zijn nu twee andere filmprojecten gestart.

Film: ‘De Code of Embouchure’
Een project voor de productie van een instructiefilm: de instructiefilm moet duidelijk maken hoe naar embouchure van koperblazers moet worden gekeken (is samenwerking met Spaanse partner: ‘Institut de Fisiologia i Medicina de l’Art-Terrassa’).  

Film: ‘De aansturing van supersnelle bewegingen’
Musici maken supersnelle bewegingen. Er zijn pianostukken bekend waarbij wel 1800 aanslagen per minuut worden gedaan. Maar wat als daarin iets misgaat? Op dit moment werkt revalidatiearts Kees Hein Woldendorp -samen met studenten van de Hanzehogeschool- aan een bijzonder project waarin een film wordt geproduceerd speciaal voor het onderwijs aan geblesseerde en niet-geblesseerde musici én hun behandelaren. Vanuit een neurofysiologisch uitgangspunt, gaan fysiotherapiestudenten een het script schrijven voor een instructiefilm waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoe bewegingsaansturing  van supersnelle bewegingen plaatsvindt.

Verwachting is dat de films eind 2016 gratis te bekijken zijn via youtube.

Meer weten over revalidatiemogelijkheden voor musici?

Lees dan onze informatie over ‘muziek en revalidatie’