CliniClowns op bezoek

Wekelijks krijgt de kinderrevalidatie bezoek van de twee CliniClowns Polleke en Joep. De clowns bezoeken de afdeling en zijn op verzoek van therapeuten aanwezig bij de therapie.

Therapie met CliniClowns

CliniClowns doen tijdens de therapie met de kinderen mee. Zij maken de oefeningen leuker en dagen de kinderen uit. De therapeut is de deskundige en heeft de leiding over de behandeling. Hij kan de clown bijsturen en/of deze inzetten als middel bij de oefening. De therapeut kan een opdracht geven, zowel aan het kind als aan de clown. De clowns worden niet geïnformeerd over het behandelplan en zij kennen ook niet alle omstandigheden van het kind. Ze krijgen wel informatie die voor het contact met het kind van belang is.

Plezier en afleiding

Het spel van de clowns in het revalidatiecentrum is niet heel veel anders dan het spel op de reguliere plekken waar de clowns werkzaam zijn. Het kind en de situatie zijn altijd het vertrekpunt. Het spel van de clowns heeft de volgende kernwaarden:

  • Het spel van de clowns wordt gekenmerkt door plezier, afleiding, eigen initiatief, vrijheid, toeval en doelloosheid.
  • De focus van de clowns ligt niet op het resultaat van de behandeling, maar op de positieve beleving van het kind. Dit is het enige doel van hun spel. Het hebben van (therapeutische doelen kan het vrije spel van de clown en het open contact met het kind zelfs in de weg staan.
  • Het effect van de aanwezigheid van de clowns op de therapie ontstaat in vrijheid. Er wordt niet doelbewust op aangestuurd.

Over CliniClowns

In 1993 speelden de eerste twee CliniClowns met zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Tegenwoordig, ruim 20 jaar na de oprichting, heeft CliniClowns 70 clowns in vaste dienst. CliniClowns komen bij kinderen in ziekenhuizen en instellingen op bezoek. Ze spelen samen, waardoor de kinderen afleiding en plezier beleven en even vergeten dat ze ziek zijn.