Revalidatiearts Land deelt kennis over spasticiteitsproblematiek op regioavond

“Jong geleerd oud, gedaan” is bij uitstek een belangrijk motto voor de behandeling van de spastische hand. Op jonge leeftijd, bijvoorbeeld rond een jaar of 6, is het niet ongebruikelijk het kind nog te helpen bij het aantrekken van de jas en zijn joggingbroek zonder ingewikkelde knopen wat heerlijk is om te dragen. Regelmatig wordt er in deze periode (te) weinig aandacht besteed aan de handfunctie, waardoor de spastische hand toch langzamerhand achteruit gaat (“Developmental Disregard”). Op latere leeftijd, als kinderen en jongeren meer zelfstandig willen zijn, ontstaan er dan toch hulpvragen of pijnklachten/ernstige contracturen, waarvoor vaak intensieve behandeling nodig is. In het UMCG vond afgelopen dinsdag een regioavond over dit onderwerp plaats.

Op 4 december sprak Nanne Land, revalidatiearts bij Revalidatie Friesland, op deze multidisciplinaire regioavond revalidatie over dit onderwerp. De toehoorders bestonden vooral uit zorgverleners uit de regio die werkzaam zijn met kinderen en/of volwassenen met spasticiteitsproblematiek.

Het onderwerp ‘De spastische hand: ‘To treat or not to treat?’ werd breed besproken, waarbij handvatten werden gegeven voor de behandeling.

De succesvolle avond werd georganiseerd door onderstaande Organisatiecommissie:
Miriam Helmus, kinderrevalidatiearts, CVR UMCG
Nanne Land, revalidatiearts Revalidatie Friesland
Marga Tepper, revalidatiearts neurorevalidatie, UMCG
Tallechien Tempelman, plastisch chirurg, UMCG