Expositieverkoop van kunstschilder en ex-patiënt Jan J. de Vries

“Ik draag Revalidatie Friesland een warm hart toe”.

Jan J. de Vries

Het weekend van 30 en 31 maart staat in het teken van een bijzondere expositieverkoop bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Er zullen ruim 55 -door landschap geïnspireerde- schilderijen geëxposeerd worden die Jan de Vries zelf beschrijft als ‘lyrisch expressionistisch’. Alle werken zijn eveneens te koop voor een goed doel.

Metafoor voor emoties

Jan J. de Vries is in 1951 geboren en woonachtig in Drachten. Hij voelt zich dan ook een echte Fries, ondanks dat hij geboren en getogen is in Alkmaar. Schilderen doet hij al sinds zijn veertiende. Voor Jan is schilderen een manier om zichzelf en zijn gevoelens uit te drukken. “Een schrijver schrijft romans om zich te uiten, ik schilder.” Het werk van Jan bestaat vooral uit landschappen. Dit is ook waar hij zich door laat inspireren: “het is een metafoor voor mijn emoties.” Zijn schilderijen zijn voor hem herinneringen aan de landschappen waar hij van houdt. Schilderen vanuit een plaatje doet hij niet, het komt allemaal vanuit hemzelf. Hij noemt zichzelf een autodidact, maar heeft ook de Academie Beeldende Kunst Minerva in Groningen gevolgd. Zijn stijl valt vooral op door het kleurgebruik, waaraan de vormen ondergeschikt zijn gemaakt. Jan de Vries gebruikt gemengde technieken, olieverf en krijt om zijn schilderijen te realiseren op het doek.

Goede bestemming voor schilderijen

Verschillende keren verbleef Jan de Vries bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Door zijn gezondheidsproblemen moest hij een stapje terug nemen wat betreft het schilderen. Samen met zijn activiteitentherapeut ging Jan kijken hoe hij zijn passie het beste aan kon pakken. Omdat zijn eigen werkatelier aardig vol raakt, en hij graag een goede bestemming wil voor zijn schilderijen, schenkt Jan een groot deel van zijn werk aan Revalidatie Friesland. Zo ontstond het idee om deze schilderijen de exposeren voor een grote verkoop. De opbrengst van de verkoop gaat naar een innovatief project voor patiënten, genaamd ‘het oefenlandschap’.

Jan de Vries noemt zijn werk ‘een verslag van zijn leven’ en hoopt op een grote opkomst en verkoop van zijn schilderijen. Het geeft hem een goed gevoel als zijn werk ergens hangt.


“Sommige mensen willen er juist een andere kleur lijst omheen en maken het daardoor een beetje hun eigen. Dat vind ik erg mooi.”

Jan J. de Vries

Meerdere exposities

Exposities zijn niet onbekend voor deze kunstschilder. Zo heeft hij al verschillende keren zijn werk geëxposeerd in de provincies Friesland en Groningen, maar ook in Duitsland. Een plek waar Jan graag naar terugkeert voor een tentoonstelling, is het eiland Terschelling. Galerie ’t Spinsel vertelt het volgende over Jan zijn werken: “Het woord ‘landschap’ moet niet al te letterlijk genomen worden. Wellicht zien we weiden en duinen, misschien ook heftige golfbewegingen of duistere diepten, waar mystieke lichtere plekken op tekenen van leven wijzen. Soms ontdekken we wolken, maar het kunnen evengoed eilanden zijn in een oneindige oceaan.”

Wilt u ook een uniek schilderij?

Bent u na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig en enthousiast geworden naar de schilderwerken van Jan de Vries en wilt u ze graag van dichtbij bekijken? Dan nodigen we u van harte uit op de schilderijen-expositie op 30 en 31 maart, van 15:00 tot 20:00 uur.

Locatie: Revalidatie Friesland. Hoofdstraat 3, 9244 CL Beetsterzwaag.