Promotie Rienstra: onderzoek naar restpijn bij knie- en heupvervanging

Wietske Rienstra (AIOS) heeft zes jaar lang onderzoek gedaan naar restpijn bij knie- en heupvervanging (als gevolg van artrose). ‘Van die zes jaar werkte ik de eerste twee jaar als onderzoeker bij het UMCG. De overige vier jaar van het onderzoek deed ik naast mijn opleiding’, vertelt Wietske. ‘In het begin deed ik een opleiding tot orthopedisch chirurg. Vervolgens ben ik geswitcht en ben ik de opleiding tot revalidatiearts gaan doen. Gelukkig was mijn eerdere onderzoekswerk niet voor niets geweest, want orthopedie en revalidatie zijn twee specialismen die mooi met elkaar zijn te combineren. Tijdens het laatste half jaar van mijn onderzoek liep ik voor mijn opleiding stage bij Revalidatie Friesland.’

Doel van het proefschrift

Wietske vertelt over haar onderzoek: ‘Waarom en hoe artrose leidt tot zoveel pijn bij sommige mensen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bij een aantal mensen gaat de pijn zelfs niet helemaal weg na een heup- of knievervanging. Deze pijn is een ingewikkeld proces met veel verschillende onderdelen, waaronder een verhoogde pijngevoeligheid van de zenuwen en hersenen. Dit noem je sensitisatie.’ Het doel van Wietske’s proefschrift was om de meting van kenmerken van sensitisatie bij mensen met heup- of knieartrose te onderzoeken. Ook is er onderzocht of behandeling van pijngevoeligheid (het innemen van pijnstillers voordat de operatie plaatsvindt) zorgt voor minder restklachten. Hier was geen oorzakelijk verband te vinden.

Liefde voor de wetenschap

‘Anderhalve week voor mijn verdediging, die plaatsvond op 19 mei, hadden we een ‘proefpromotie’. Het oefenen ging heel goed, dus ik had veel zin in de daadwerkelijke promotie. Ik maakte me meer druk om het feit of familieleden wel op tijd zouden komen, dan om de inhoud van de verdediging’, grapt Wietske. Volgend jaar is Wietske afgestudeerd als revalidatiearts. Ze hoopt in de toekomst haar werk als revalidatiearts te kunnen combineren met onderzoek, want ze houdt van de wetenschap.

Coronaproof borrel

‘Hoe ik mijn promotie heb gevierd? Normaal gesproken houd je een groot feest met honderd man. Helaas is dit nu niet mogelijk. Gelukkig mochten er tien mensen bij mijn verdediging aanwezig zijn en daarna zijn we lekker gaan lunchen op het terras. Na werktijd hield ik nog een coronaproof borrel, dus gevierd werd het zeker!’.

Gefeliciteerd met je promotie, Wietske!

Klik hier om de gehele verdediging terug te kijken.