Blijven vernieuwen

Jan Rinzema is geen onbekende binnen Revalidatie Friesland. Al sinds 1992 is Jan verbonden aan de organisatie. Gestart als sociaal-cultureel werker en activiteitenbegeleider, nu actief als activiteitentherapeut. Een functie waarin hij zich thuis voelt.

Jan doet voor de tweede keer mee aan de expositie. “Ik vind het hartstikke leuk om aan zo’n mooi evenement mee te doen. Bovendien weet ik dat mijn werk op een heel mooi plekje komt te staan”, zegt Jan.

Gevonden materiaal

Jan: “Ik ben geïntrigeerd door allerlei soorten materiaal. Met name spullen die ik vind bij het wad of in de haven. Vaak kijk ik ook even in de bouwcontainer en de werkplaats, verborgen plekjes waar een ander niet snel ‘jut’. Met mijn vondsten, voornamelijk hout, touwtjes van visnetten en plastic, maak ik onder andere unieke zeevogels en vissen”. Voor hem is het een proces waarin het combineren van de materialen en het werken met kleur en vorm leiden tot het maken van dit soort objecten. “Ik maak wat de gevonden voorwerpen bij me oproepen”, zegt Jan.

De zeevogels en vissen worden verkocht bij de winkel ‘Binnen en Buiten’ in Harlingen en incidenteel op een markt. “De actieve verkoop en de lobby die daarbij hoort is niet helemaal mijn ding”, vertelt Jan lachend. Geïnteresseerden kunnen bij Jan thuis de collectie bekijken en eventueel kopen.

Uniek

Jan: “Elk stuk weer anders aankleden, spelen met vorm en kleur. Dat maakt elke zeevogel of vis anders dan de vorige. Het proces en de techniek zijn sturend, gemaakt is gemaakt en af is klaar. Een volgend object is altijd weer anders en nieuw. Door te blijven ontwikkelen blijft het proces spannend en leuk om te doen”. Dat hij de drang heeft in zijn werk te blijven vernieuwen blijkt ook uit het feit dat hij experimenteert met andere materialen. Zo is hij recent met werk bezig waarin hij staal laat roesten.

Jan stelt één van zijn unieke vogels beschikbaar voor de veiling.