Onverwacht naar huis

En dan staat je leven ineens op zijn kop. Je wordt geconfronteerd met een arm en een been die niet meer willen wat jij wil. Lopen is niet meer vanzelfsprekend. En een rolstoel is een noodzakelijk middel om je te kunnen verplaatsen. In alles wat je voorheen zelf kon doen, heb je hulp nodig van een ander. Voor vele van onze patiënten de harde werkelijkheid.

Oefenen

‘Wat denk je dat je nodig hebt om eens een dagje naar huis te kunnen?’, vraag ik mijn patiënte. Het is duidelijk dat ik haar overval met mijn vraag; ze heeft er nog niet over nagedacht. Het is voor haar nog een – ver van haar bed show – . Doordat we als team haar het vertrouwen geven om naar huis te gaan ziet ze het uiteindelijk zelf ook zitten. We stellen doelen op voor de week die gaat komen. Zodat het volgende weekend naar huis gaan haalbaar wordt. We oefenen in die week met verschillende bezigheden voor thuis. Van zelf kunnen aankleden, wat huishoudelijke klusjes, tot het bereiden van een broodmaaltijd. Vol vertrouwen gaat ze naar huis. Niet alleen een dag zoals we hadden bedacht. Ook een nacht!

Opgelucht

Wanneer ik haar na het weekend weer zie, vertelt ze enthousiast over hoe het thuis is geweest. Enorm blij en opgelucht dat het haar allemaal is meegevallen en uitkijkend naar een nieuwe week revalidatie. Ze geeft aan dat ze het weekend dat volgt graag voor haar familie zou willen koken. Want dat doet ze zo graag. Met maar één goed werkende hand is dit echter wel heel lastig. We oefenen in die week verschillende vaardigheden die zij nodig heeft om de maaltijd goed te kunnen bereiden.

Teamwork

De twinkeling in de ogen van patiënten, wanneer ze iets voor elkaar krijgen wat ze voor onmogelijk hadden gehouden, kan mij nog elke keer kippenvel bezorgen. Het samen aangaan van uitdagingen, zonder de beperkingen uit het oog te verliezen, is hard werken maar bovenal teamwork. Vertrouwen in je eigen kunnen, vertrouwen in elkaar. Dat is wat revalideren mooi maakt en waardoor we de lat elke keer stiekem een beetje hoger kunnen leggen!

Karen Langereis, ergotherapeut