Een manier van uiten

Marchien Janssen kreeg op 12 augustus 2007 een motorongeluk.

Na zes weken ziekenhuis en zeven maanden reactivering in het Zonnehuis in Zuidhorn heeft ze anderhalf jaar gerevalideerd bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Een hele pittige periode waarin ze alles weer opnieuw heeft moeten leren. Van dingen die ze niet meer kon heeft ze afscheid moeten nemen of heeft ze op een andere manier moeten aanleren.

Veel getekend

Marchien: “Vanaf het moment dat ik het me kan herinneren teken ik al. Ik denk dat ik al begonnen ben toen ik een jaar of twee was. Uiteraard heb ik in de tijd dat ik op het voortgezet onderwijs zat gekozen voor het vak tekenen. Ik heb vier jaar les gehad van Nanco van Dijk (sectie tekenen)”.

Manier van uiten

Tijdens haar revalidatieperiode heeft Marchien het tekenen en schilderen samen met activiteitentherapeut Jan Rinzema weer opgepakt. “Tekenen en schilderen is voor mij een fijne manier om toch mijn gevoel te kunnen uiten. Na mijn ongeluk heb ik moeite met communiceren waardoor het niet altijd goed lukt te tonen wat ik voel. Met mijn kunstwerken lukt me dat wel”, aldus Marchien.

Kleurrijk

Marchien ging naar het activiteitencentrum ‘de Wurkwinkel’ in Sneek waar ze naast andere activiteiten ook verder is gegaan met schilderen. Sinds begin  2016 woont ze in een woonvorm van de Noorderbrug in Drachten. En gaat ze naar de zorgboerderij ’t Boerehiem in Nij Beets. Marchien: “Mijn werk is vaak kleurrijk en uitbundig. Ik houd er van om dieren te schilderen. Denk aan honden, katten, vogels en paarden”.