“Ik ben intens dankbaar!”

Engelbert Tiel Groenestege (77) kreeg in maart 2015 de eerste verschijnselen van de infectieziekte Guillain-Barré.

Hij revalideerde van april tot en met augustus 2015 bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Het begon allemaal met een simpele verkoudheid. Daarna bleef hij erg moe en ontstonden er plotseling verlammingsverschijnselen. Eerst in zijn handen. Daarna verplaatste dit zich verder naar zijn ledematen en andere delen van zijn lichaam. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat hij met een tillift in- en uit bed getild moest worden.

Dikke pech

De onzekerheid van ‘het niet weten wat het is’ en de ernstige verschijnselen zijn heel beangstigend. Engelbert: “Het heeft een hele tijd geduurd voordat de dokters zeker wisten wat het was. In de tussentijd werden de verschijnselen alleen maar erger. Heel erg beangstigend om mee te maken”. De ziekte Guillain-Barré is een spierziekte die optreedt op door een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem. Het afweersysteem valt dan de eigen zenuwen aan. Het merendeel van de patiënten herstelt gelukkig volledig. Zo ook Engelbert: “Het is gewoon dikke pech dat ik deze ziekte kreeg. Ik mag rustig zeggen dat 2015 een pechjaar voor mij was”.

Wandelen

Engelbert maakt graag muziek en houdt van schilderen. Zijn inspiratie hiervoor haalt hij uit zijn vele wandeltochten. “Zo heb ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gelopen en ben ik lopend naar Rome geweest. Lopend kom je de mooiste landschappen tegen. Daar maak ik dan foto’s van en thuis inspireren die foto’s me bij het maken van mijn schilderijen”, aldus Engelbert. In de tijd dat hij in Beetsterzwaag revalideerde heeft hij in de omgeving ook veel gewandeld. Tijdens deze expositie ziet u enkele werken van hem, waarvan een deel geïnspireerd is op de bosrijke omgeving van Beetsterzwaag.

Dankbaar

Engelbert: “Ik maak de schilderijen omdat ik dat leuk vind. Dat doe ik voor mezelf daarom exposeer ik eigenlijk nooit. Ik bewaar mijn geschilderde werken op zolder en geef af en toe iets weg aan vrienden of familie. Ik heb ontzettend veel te danken aan Revalidatie Friesland daarom exposeer ik hier heel graag en stel diverse schilderijen beschikbaar voor de kunstveiling”. Engelbert was altijd leerkracht in het basisonderwijs. Door zijn affiniteit met kinderen, de heftige situatie die hij heeft meegemaakt en zijn intense dankbaarheid ten opzichte van Revalidatie Friesland schonk hij een prachtig werk aan de kinderrevalidatie-afdeling van Revalidatie Friesland.