Hilda: “Ik blijf zoekende”

Hilda Heuven is sinds haar derde levensjaar kind aan huis bij Revalidatie Friesland.

Hilda is geboren met spastische ledematen. Jarenlang was onduidelijk wat de oorzaak hiervan was. Nu ruim tien geleden werd pas geconstateerd dat dit waarschijnlijk het gevolg is van een drietal hersenbloedinkjes die ze voor haar geboorte heeft gehad. Hilda is een vaste exposant van het kunstweekend. Al sinds 2014 doet ze mee.

Een leven vol uitdagingen

Creativiteit en beweeglijkheid hebben er bij Hilda altijd ingezeten. “Vroeger zeiden de leraren op school: je schriften zijn altijd vol. Dat zou alleen wel met wat meer sommen mogen zijn en met wat minder tekeningetjes”, vertelt Hilda lachend. Dat creatieve en altijd bezig willen zijn zat er dus al vroeg in. Ze heeft moeten knokken voor alles wat ze heeft bereikt. Hilda vertelt “Het is lastig mijn energie goed te verdelen over de dag. Daardoor kom ik mezelf regelmatig tegen”. Vijftien jaar geleden raakte ze overspannen. Dat was een eyeopener die haar aanzette meer te doen met haar creatieve kant. Hilda: “Ik ging schilderlessen volgen en kreeg hier steeds meer plezier in.”

Strijd tegen depressie

Gedurende de coronaperiode belandde Hilde in een depressie. Haar schilderlessen en vrijwilligerswerk kwamen plotseling tot stilstand, waardoor de structuur in haar leven weg viel. Ze zocht hulp en vond opnieuw steun bij Revalidatie Friesland.

“Ik wilde weer leren genieten van het schilderen. Thuis lukt het me nog steeds niet om te beginnen. Ik heb daar nog hulp en stimulans bij nodig.”, vertelt ze verder.

De activiteiten therapeut moedigde haar aan om naar een creatief atelier te gaan. Hilda: “Daar was ik eerst niet heel enthousiast over. Ik wilde eigenlijk niet in een traject van dagbesteding terechtkomen.” Nu brengt ze er twee dagen per week door en is haar mening veranderd. “Ik moet toegeven dat ik er nu meer  plezier in krijg. Daarnaast volg ik weer schilderlessen, maar nu bij een andere docent die beter bij mij past. Dat voelt goed”, legt ze uit.

Terugwinnen van vertrouwen

Haar schilderwerk heeft de afgelopen 3 jaar bijna stilgelegen, behalve tijdens de lessen. In het creatief atelier experimenteert ze ook met andere materialen. Hilda legt uit: “Ik blijf een beetje zoekende naar wat er bij mij past, maar het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Al merk ik dat ik zonder begeleiding soms vastloop.” Het vertrouwen om zelfstandig dingen te doen, moet nog herstellen. Gelukkig ze is weer op de goede weg!

juni 2023