Jan: “Het woord ‘balen’, is behoorlijk zwak uitgedrukt”

Het leven van Jan Kuitert stond compleet op z’n kop nadat hij werd getroffen door een herseninfarct. Hij was zo gezond als een vis, dit kwam volledig onverwacht.

Op 14 november 2006 werd Jan wakker met een stekende hoofdpijn. Alsof er spijkers in zijn hoofd getimmerd werden. Na het innemen van een paracetamolletje ging het wel weer. Daarna volgde het infarct en stond het leven van Jan op z’n kop. Het herseninfarct kwam volledig onverwacht. Jan was altijd zo gezond als een vis. De dag ervoor had hij zelfs nog 10 kilometer hardgelopen.

Op weg om journalist te worden

Na de revalidatieperiode heeft Jan de draad weer opgepakt. Al is dat niet gemakkelijk. Vlak voor zijn infarct had hij de opleiding HBO Journalistiek met goed gevolg afgerond. Hij was op weg journalist te worden. Nu kan hij niet meer spreken en schrijven. Het woord: ‘balen’, is dan behoorlijk zwak uitgedrukt.

Wat zeggen of een grapje maken gaat niet meer

In het dagelijks leven is het heel erg rot. In winkels, op een feestje. Dan wil Jan graag wat zeggen of een grapje maken. Dat gaat niet meer. Jan is nu vrijwilliger bij Tafeltje Dekje. Samen met Jan (een naamgenoot)  brengt hij één week per maand warm eten rond. Hij houdt er ook van om regelmatig een rondje hard te lopen op de dijk achter zijn huis in Het Bildt.

Er zijn nog veel reisplannen

Ondanks deze fantastisch woonomgeving gaat hij samen met zijn vriendin Hanneke, met wie hij al bijna 20 jaar woont, graag op reis. Ze hebben al erg mooie gebieden bezocht. Tanzania, Cambodja, Tibet, het base camp van De Mount Everest etc. En daar zal het vast niet bij blijven. Ze hebben nog veel plannen.

Juli 2018