Desiree: “Nooit opgeven”

Mondschilderes Desiree de Haas (46 jaar) is al sinds haar geboorte spastisch. Bij de geboorte lag haar tweelingbroertje in een stuit. Helaas is haar broertje bij de geboorte overleden. Haar ouders wisten niet dat ze een tweeling kregen. Het was dus ook een volslagen verrassing dat Desiree erachteraan kwam. Helaas heeft Desiree door deze bijzondere geboorte een zuurstoftekort opgelopen waardoor zij kampt met de gevolgen van Cerebrale Parese (CP).

Desiree is in het westen opgegroeid en daar naar het speciaal onderwijs geweest. De eerste jaren waren helaas geen jaren waar Desiree goede herinneringen aan bewaart. Pas vanaf haar twaalfde ging de wereld voor haar open. Ze verhuisden naar een andere stad. Dat betekende ook een andere school. Een school waar Desiree opbloeide. “Ik was als kind heel gevoelig. Dan drukt een negatieve ervaring een grote stempel op alles wat je daarna doet. Ook thuis had ik helaas geen veilige plek”, vertelt Desiree.

Nooit opgeven

Desiree: “Op de nieuwe school ging het heel goed. Daar werd ik niet gepest en kon ik mezelf zijn. Daar ben ik ook gevraagd om het MAVO-pakket te volgen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi zou je zeggen”. Ze moest er alleen nog harder aan trekken dan anderen aangezien ze qua timing en leeftijd dit pakket in twee jaar moest volgen, in plaats van de reguliere vier jaar. “Ik heb nooit opgegeven en ben altijd doorgegaan. Mijn geloof heeft me daarbij enorm gesteund”, vertelt Desiree.

Kramp in mijn handen

Door een heftige gebeurtenis in het leven van Desiree, is ze in 2005 begonnen met tekenen en schilderen. Dat deed ze zo graag en bevlogen dat ze gaandeweg enorme krampen in haar handen kreeg. “De biografe en kunstenares Joni Eareckson inspireerde mij om ook te gaan schilderen met mijn mond. Joni kreeg door een ongeluk een dwarslaesie vanaf haar nek. Ik ben begonnen met het maken van werken met waterverf. Vooral landschappen en bloemen inspireren mij”, vertelt Desiree.

Kruispunt

Desiree staat momenteel op een kruispunt. Ze kampt met een technische bottleneck. Ze ondervindt namelijk problemen bij het overzetten van haar kladje naar het daadwerkelijk schilderdoek. Desiree is inmiddels in gesprek met een lokale drukker voor een mogelijke oplossing. Naast heel ondernemend is Desiree actief en sociaal bewogen. In haar prachtige oranje autootje komt ze overal. “Ik besteed, naast het schilderen en mijn webshop, veel tijd als vrijwilliger aan een zendingsorganisatie”, zegt Desiree. Bekijk ook haar website op www.onbeperktendapper.nl

juni 2017