“Mijn grootste winst? Dat ik weer kan fietsen!”

Bij Jeen van den Berg werd in de jaren ’90 de diagnose Von Hippel Lindau gesteld.

Dat betekende voor hem: veel operaties en perioden van revalidatie. Jeen: “Von Hippel Lindau is een zeldzame, aangeboren en erfelijke ziekte waardoor ik op allerlei plaatsen in mijn lichaam tumoren krijg. Soms zijn ze goedaardig, soms kwaadaardig”. In 1993 en 1994 waren er operaties aan nieren en kleine hersenen nodig. Die hersenoperaties veroorzaakten diverse problemen, maar vooral forse evenwichtsproblemen. “Ik ben gratis dronken” zo omschrijft hij het gevoel van de – ook nu nog altijd aanwezige – evenwichtsproblemen.

In 1994 is hij behandeld bij Revalidatie Friesland. Dat was een intensieve en ook confronterende periode. “Revalideren is gewoon heel hard werken” zegt Jeen.

Profijt van de revalidatie, ook na zoveel jaar

Hoewel het lang geleden is: hij heeft nog steeds profijt van de revalidatie.
Het weer kunnen fietsen ‘op een gewone fiets’ is daarbij voor hem de grootste winst. “Ik vond het fijn dat ik het fietsen in de praktijk – dus tussen het andere verkeer – kon oefenen. Een therapeut ging met me mee, gaf tips en beoordeelde of ik verkeersveilig was. Gelukkig kreeg ik het stempeltje ‘los vertrouwd’. Als ik het toen niet had kunnen oefenen, had ik het niet meer gedurfd”.

We zijn ruim 20 jaar verder en op z’n 67ste geniet hij van de vrijheid die het fietsen hem geeft. En het is een prima middel om buiten in beweging te zijn en de conditie wat op peil te houden.
Want conditie op peil houden, dat is voor een oud-voetbaltrainer erg belangrijk!

Nog steeds actief

Jeen is nog steeds actief sociaal bezig in zijn woonplaats. Hij doet graag ‘een sociaal rondje’ op de fiets en houdt van een partijtje biljarten op z’n tijd. En natuurlijk: een goede voetbalwedstrijd. De gesprekken gaan nog wel eens over revalidatie bij ‘Lyndenstein’. Jeen corrigeert dan steevast: Revalidatie Friesland…

februari 2016