Henk: “Alsof ik een olifant op mijn borst had zitten”

Henk Breur (68), al 15 jaar diabetes patiënt, heeft een pittige tijd achter de rug. Hij kreeg begin 2015, naar aanleiding van een bevolkingsonderzoek, de diagnose darmkanker. Daar bovenop kreeg hij medio mei 2016 een viertal stents rondom zijn hart en werd hij doorverwezen naar het hartrevalidatieprogramma van Revalidatie Friesland in Leeuwarden.

Nietsvermoedend

Henk is een opgewekte en sportieve man. Eentje van het kaliber niet lullen maar poetsen. “Ik ben altijd schilder geweest en ben niet een type om stil te zitten”. Hij heeft al 15 jaar diabetes type 2, maar daar is volgens Henk goed mee te leven. De problemen begonnen pas bij een landelijk bevolkingsonderzoek begin 2015. “Ik kreeg een oproep voor het landelijke onderzoek. Dus meldde ik me nietsvermoedend bij de onderzoekers. Daar bleek al snel dat er iets niet goed zat en ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar constateerden ze een kwaadaardig gezwel in de dikke darm”. Na een succesvolle operatie in juni 2015, een vijftal bestralingen en enkele maanden een tijdelijke stoma, herstelde Henk volledig.

Olifant

Henk pakte de draad en zijn sportieve activiteiten weer op. Henk: “Ik fiets graag en vind het heerlijk om op woensdagochtend een rondje hard te lopen”. Tijdens één van die woensdagochtenden op de trimbaan ging het mis. Hij kreeg een onbestemde pijn op zijn borst. Hij had al eerder een soort van spierpijn gevoeld in zijn arm, maar dat weet hij aan zijn voormalige schildersbestaan. “Dit was echter anders, het voelde alsof ik een olifant op mijn borst had zitten”, aldus Henk. Een van de vrouwen van zijn hardloopclubje adviseerde hem direct naar de huisarts te gaan. “Ik ben naar huis gefietst en de volgende dag naar de huisarts gegaan. Die stuurde me à la minute door naar de Eerste Hulp”. Eenmaal daar aangekomen, moest Henk direct blijven. Dat hij zelf naar de Eerste Hulp was gefietst, zorgde voor vele verbaasde en bezorgde gezichten. Dat hadden ze daar nog nooit meegemaakt.

Hartrevalidatie

Het jaar 2016 begon onzeker. In januari werden direct twee stents geplaatst en in maart nog twee stents. “Dat is toch wel iets dat je laat schrikken en je erg onzeker maakt. Wat kan ik (nog) wel en wat kan ik niet. Ik heb het de eerste twee weken heel rustig aan moeten doen en mocht zeker niet fietsen”, vertelt Henk. Door het verplegend personeel werd ik gewezen op het hartrevalidatieprogramma van Revalidatie Friesland. Na drie weken kon Henk hiermee starten. “Daar leerde ik goed naar mijn lichaam te luisteren en steeds weer een beetje meer te doen”. Vaak werd er in groepsverband geoefend en getraind. Met een groepje van zes à zeven mensen fietsen, hardlopen, een potje voetbal of een ander zaalspel. “Gaandeweg durfde ik er weer voluit voor te gaan. Even knallen! Wat ik altijd zo leuk vond, begon ik weer te durven. Het revalidatieprogramma heeft me echt weer zelfvertrouwen gegeven.

Telefoon mee

Henk: “Het gaat goed met me. De uitslag van het meest recente darmonderzoek is goed”. Lachend besluit hij: “Ik geniet van de mooie dingen. Kan weer lekker sporten, al neem ik de telefoon – op verzoek van mijn vrouw − altijd mee. Mede dankzij het hartrevalidatieprogramma van Revalidatie Friesland heb ik weer vertrouwen in mijn lijf.  Ik zou anderen hartrevalidatie dan ook zonder meer aanbevelen!”.

Oktober 2016