Hedwig: “Het vertrouwen in mijn lichaam is wel even weg”

Hedwig van den Berg – Posthumus was in juli 2016 met haar man en twee kinderen op vakantie in België. Hier heeft ze vermoedelijk een stotterend herseninfarct gehad. Helaas kreeg ze twee jaar later te horen ook nog Multiple Scleroses te hebben.

In de derde nacht werd ze wakker met een slapende arm. Ze ging er vanuit dat ze verkeerd had gelegen en viel weer in slaap. De volgende dag sliep niet alleen haar arm, maar ook haar been en gezicht voelden vreemd. Ze wilde echter niemand ongerust maken, dus zei ze maar niets. Toen het vreemde gevoel maar niet verdween, heeft ze toch haar man ingelicht en zijn ze naar het ziekenhuis doorverwezen. Een CT-scan en  bloedonderzoek leverden niets op. Hedwig moest maar een aspirine innemen, het zou wel over gaan.

Alsof ze visite in haar eigen leven was

De volgende dag ging het alleen maar slechter. Haar mondhoek begon te hangen, haar spraak werd slecht, ze zag alles dubbel en lopen ging niet meer. Ze werd wederom opgenomen in een Belgisch ziekenhuis, maar toen ze na vijf uren nog niks wist, heeft ze zichzelf ontslagen en zijn ze naar het ziekenhuis in Maastricht gereden. Daar werd, zo leek het, een bloedprop in haar hersenstam ontdekt. Hedwig heeft vermoedelijk een stotterend herseninfarct gehad, waarbij de eerste dagen nog wel wat zuurstof langs de bloedprop kon komen. Er volgde een pittige tijd van herstel. Het was soms net of ze op visite was in haar eigen leven.

Het vertrouwen is wel even weg

Op het moment dat ze dacht dat ze de draad van t gewone leven weer op kon pakken kwam er helaas een andere ziekte om de hoek kijken. Hedwig heeft namelijk in februari 2018 te horen gekregen dat ze Multiple Scleroses in het ruggenmerg heeft. Of dit alles uiteindelijk met elkaar is verweven kunnen de artsen niet zeggen. Het vertrouwen in haar lichaam is momenteel wel even weg. Ze draagt nu een bril, zo nu en dan verdwijnt de kracht uit haar armen en benen, heeft ze soms moeite de woorden te vinden en is ze eigenlijk altijd moe.

Juli 2018