Janke: “Er is geen beter doel”

Eigenlijk begon het als een grapje. “Ik had m’n mond al open. En als het een beetje kan, moet je het ook waar maken”. Janke Napstra zou vorig jaar al supporten bij de Revalidatie Friesland Sponsortocht, maar ze had de verkeerde datum in de agenda genoteerd. Dit jaar kreeg ze in januari een appje van coach Sjet van LEF! gewichtscoaching: ga je mee? “We gaan ervoor!”, is het antwoord van Janke.

Janke heeft te maken met de gevolgen van een ernstige aandoening. Het begon met regelmatig hoofdpijn wat door de huisarts als overspannen werd benoemd. Maar Janke wist dat dit iets anders moest zijn, want overspannen was ze eerder geweest en dat voelde anders. Toen zij een nieuwe huisarts kreeg, werd ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier werd de diagnose Multiple Sclerose (MS) vastgesteld. “Een verschil van dag en nacht”, noemt Janke het traject wat hierop volgde. Van een volledig in de maatschappij meedraaiend gezin naar stoppen met werken en hun woning volledig moeten aanpassen. “Maar we houden altijd het hoofd omhoog en met veel humor komen we alles wel weer door. Het is zoals het is”, vertelt Janke vastberaden. “Ik heb veel steun aan mijn man Theo. En voor mijn dochter Coby doe ik alles.”

Niet aan het lot overgelaten

Om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de symptomen van haar ziekte, is Janke een behandeltraject gestart bij Revalidatie Friesland. Vanuit verschillende behandeldisciplines krijgt ze hulp bij het verwerken van de klap van de diagnose. Ook leerde ze haar energie beter te verdelen en kreeg ze ondersteuning bij het aanschaffen van hulpmiddelen. “Ik heb onder andere mijn dochter op kunnen voeden door deze hulp”, vertelt Janke dankbaar. “Toen ik qua energie niet meer op locatie kon komen, kwamen ze bij mij en lieten de therapeuten me niet aan mijn lot over.” Het gevoel van dankbaarheid is voor Janke een grote drijfveer om mee te doen aan de Revalidatie Friesland Sponsortocht. Samen met coach Sjet en de lopers van LEF! gewichtscoaching gaat ze 2,5 km hardlopen.

Een doel hebben geeft motivatie

Janke dacht even dat het een grapje was toen de dames van LEF! voorstelden om mee te doen aan de sponsortocht. “Ik heb een grote mond”, grinnikt ze. Ze had toegestemd in de veronderstelling dat het een grapje was. Maar niets was minder waar en vanaf januari is Janke begonnen aan haar eigen doelstelling: afvallen. Voeding en de bijbehorende activiteiten houdt Janke sindsdien bij in een schrift met op de voorkant een teamfoto van de dames van LEF! “Een doel hebben geeft veel motivatie, ook al is het afwachten hoe het met me gaat. Ik heb als doel voor mijzelf gesteld om af te vallen. Niet voor het afvallen zelf, maar om even met wat anders bezig te zijn dan mijn ziekte.” En deze loop was daar een mooie uitdaging voor. Sindsdien is ze maar liefst 7 kilo afgevallen!

Er is geen beter doel

Door de opbrengsten van de sponsortocht wordt sporten en bewegen mogelijk gemaakt voor mensen met een beperking. “Er is geen beter doel”, vertel Janke. “Ik word niet meer beter maar heb veel handvatten gekregen waar ik altijd wat aan zal hebben. Met de opbrengst van de sponsortocht kunnen ook anderen veel profijt hebben van sporten en bewegen.”