Klazien: “Continu aanpassen”

Klazien Meester (75) is sinds 1975 bekend met de diagnose Multiple Sclerose.

Om beter om te leren gaan met de klachten volgde Klazien, vanaf januari 2016, in Beetsterzwaag een pijnrevalidatieprogramma zeven weken.

Bevlogen

Klazien: “‘De liefde voor het tekenen en schilderen is mij al bijgebracht door mijn tekenleraar op de HBS. De beste man was erg bevlogen en leerde ons een heleboel technieken”. In de periode die daarop volgde is er eigenlijk nooit meer iets van gekomen. “Tot ik in 2000 naar een camping in Frankrijk ging, waar groepslessen in ‘buitenschilderen’ werden gegeven door Renier Vaessen. Ik werd weer helemaal gegrepen door het schilderen”, vertelt Klazien.

Autodidact

In diezelfde periode schoolde Klazien zich verder door enkele groepslessen te volgen in Dronten en een aantal Teleaclessen. “Daar bleef het verder wel bij. Ik ben voornamelijk autodidact. Intussen heb ik exposities gehad in Huizen, Zwartsluis, Havelte, Meppel, Wilhelminaoord, Duitsland en in Spanje, zodat mijn werk in diverse landen te zien is. Ook schilder ik af en toe in opdracht”, zegt Klazien. Tijdens schilderweken in de Achterhoek waar zowel professionals als amateurs aan meededen scoorde Klazien niet onverdienstelijk. Ze heeft tweemaal een derde prijs gekregen.

Divers

Door haar ziekte lukt het Klazien niet meer om op locatie te schilderen. Haar functioneren gaat op en af en wordt geleidelijk aan slechter. Met name de enorme vermoeidheid en chronische pijn belemmeren haar erg in haar dagelijks functioneren.

Ze is voor wat betreft inspiratie afhankelijk van foto’s. Klazien: “Mijn keuze van onderwerpen is heel divers. Ik houd van bloemen, dieren, landschappen en nog veel meer”. Klazien werkt eigenlijk alleen met aquarel. Dat vindt ze het fijnste om mee te werken.

Klazien heeft ook een kunstwerk beschikbaar gesteld voor de kunstveiling op Kunstweekend in Beetsterzwaag op 2 en 3 juli 2016.