Doorzoek onze website

Telefoonnummers

Meer kunnen met een beperkte arm

De vijfjarige Iikka Haan uit Luxwoude en de 25-jarige Sander Peters uit Dokkum hebben beiden te maken met de gevolgen van Erbse Parese. Een zeldzame aandoening die ontstaan is, doordat de zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen bij hun geboorte beschadigd zijn. De beschadigde zenuwen veroorzaken zowel bij Iikka als bij Sander pijn of spierzwakte in één arm. De jongens volgen afzonderlijk een revalidatieprogramma bij Revalidatie Friesland en leerden elkaar kennen via een gezamenlijke fysiotherapeut.

“Iikka is vier maanden na zijn geboorte geopereerd aan zijn arm, toen hij wat ouder was zijn we gestart met een revalidatieprogramma in de zogenaamde piratengroep*”: vertelt Alice Stornebrink, de moeder van Iikka. Behandeling in de piratengroep is een speelse behandeling voor jonge kinderen met een aangeboren beperking. De kinderen spelen dat ze piraat zijn en gewond zijn geraakt aan hun ‘goede’ arm. Zwaaien met het zwaard of het vegen van het schip: alles moet met de aangedane arm worden gedaan. Zo leren ze het gebruik van hun aangedane arm te vergroten.
Iikka maakt kennis met Sander

Fysiotherapeut Geke van der Heide: “Toevallig had ik beide, zonder namen te noemen, verteld over mijn ervaring met dezelfde diagnose bij verschillende leeftijden. Beiden gaven aan dat ze elkaar graag zouden willen ontmoeten. Met toestemming van beiden heb ik gegevens uitgewisseld, zodat zij contact met elkaar konden opnemen. Vervolgens kwam de vraag van Iikka en Sander om een keer samen te kunnen ‘oefenen’. Toen hebben we samen een afspraak gemaakt in Dokkum.”

Iikka: “Op de surfplank: dat is het leukst!”

Op dit moment heeft de behandeling van Iikka als doel om kracht in zijn aangedane arm te vergroten, zijn arm te strekken en zijn arm op zij te kunnen bewegen (exorotatie). Onder supervisie van een revalidatiearts, doet hij niet alleen aan fysiotherapie, maar ook aan zwemmen met een bewegingsagoog. Iikka: “Ik vond het leuk om een keertje samen met Sander te trainen, maar op de surfplank staan, met stroming in het zwembad: dat vind ik het leukste!” Alice: “Het was leerzaam om kennis te maken met Sander. En ook al weten we dat de beperking van Iikka blijvend is: hij leert steeds meer om zijn beperkte arm zoveel mogelijk te gebruiken.”

Sander: “Vroeger zeiden ze: Wees blij met wat je kan en verwacht niet veel meer”

Sander Peters (25) uit Dokkum heeft vanaf zijn geboorte ook te maken met de gevolgen van Erbse Parese. Sander is vrij snel na zijn geboorte geopereerd aan zijn schouder. Na onderzoek bleek dat hij geen scheve rug had. Destijds kreeg hij wel jarenlang fysiotherapie, maar er werd ook regelmatig tegen hem gezegd: “Wees blij met wat je kan en verwacht niet teveel meer.” Toch had hij eind vorig jaar opnieuw pijn in zijn nek en schouder en ging daarmee naar zijn huisarts, die hem doorverwees naar een revalidatiearts. Vanaf dat moment startte zijn revalidatiebehandeling die vooral bestond uit ergotherapie en fysiotherapie. Sander leerde tijdens de behandeling zijn aangedane hand juist wel te gebruiken, bouwde spierkracht op en leerde onnatuurlijke houdingen om te buigen in zoveel mogelijk natuurlijke handelingen. Zo deed hij zijn jas altijd aan over zijn linkerschouder om zijn beperkte arm zoveel mogelijk te ontlasten. Nu gebruikt hij deze arm juist daarvoor!

Sander: “Er is meer haalbaar dan ik dacht. Door de revalidatiebehandeling zijn mijn pijnklachten verdwenen en heb ik meer spierkracht gekregen. Dat Iikka probeert het maximale mogelijk te maken, heeft mij ook enorm geïnspireerd. Thuis train ik nu ook. Ik probeer nu juist zoveel mogelijk te bewegen.”


Sander en Iikka trainen samen op de behandellocatie in Dokkum.

* De piratengroep wordt ook bezocht door kinderen met andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld: spasticiteit en Cerebrale Parese