Petra had slechts 1% overlevingskans

In 2012 beviel ze na een perfecte zwangerschap van haar kerngezonde dochter. Het kleine wondertje lag net een paar seconden op haar buik toen Petra zich opeens niet zo lekker voelde. In rap tempo volgenden er spasmes, draaiden haar ogen weg en werd het stil. Petra blies haar laatste adem uit.

Ernstige en zeldzame complicatie

Er was vruchtwater in haar bloedbaan gekomen. Dit is een zeer ernstige en zeldzame complicatie die ook wel een vruchtwaterembolie wordt genoemd. Er ontstaat een allergische reactie waardoor het bloed stolt. De enige optie is ontstollen, waarbij het risico op overlijden door bloedverlies erg groot is. Petra is een uur lang gereanimeerd, verloor 20 liter bloed en had slechts 1% overlevingskans. Ze is in een kunstmatige coma gebracht en gekoeld om haar hersenen rust te geven. Maar Petra is een vechter en na tien dagen werd ze langzaam wakker gemaakt door de artsen. Tijdens de reanimatie heeft het achterste deel van de hersenen geen zuurstofrijk bloed gekregen.

Alles opnieuw leren

Petra heeft alles opnieuw moeten leren. Zoals ademen, slikken, praten lopen en fietsen. Hiervoor heeft ze zeven maanden intern gerevalideerd bij Revalidatie Friesland.

Medisch wonder

Haar restverschijnselen zijn motorische afasie, een verstoord gevoel in haar linkerarm waardoor de fijne motoriek niet meer werkt. Ook lijdt zij aan simultaanagnosie, wat inhoudt dat ze niet meerdere dingen tegelijkertijd in één object kan zien. Maar dat Petra een medisch wonder is, dat blijkt! Weken later liep ze zelfstandig het ziekenhuis weer uit.

Juli 2018